Analyse­rende artikel

Få hjælp til at skrive en analyserende artikel i Dansk. Vi fortæller dig, hvordan du skal bygge din artikel op, og viser dig eksempler på forskellige opgavetyper. Analyserende artikel er en vigtig opgavegenre. Der er i eksamenssættene altid:

  • STX: 3 opgaver i genren 
  • HF: 2 opgaver i genren

I opgaven skal du undersøge et danskfagligt emne. Det skal du gøre ved at analysere og fortolke det tekstmateriale, som er med i opgavehæftet. Alt efter opgavetypen skal du også perspektivere eller sammenligne.

Den analyserende artikel ligner ikke de genrer, du kender fra folkeskolen. I den analyserende artikel skal du ikke selv finde på eller sige din mening. Du skal i stedet bruge danskfaglige metoder til at undersøge en eller flere tekster og finde frem til gode pointer om, hvad teksten gør, og hvordan den gør det.

Den analyserende artikel er beslægtet med en del genrer, som findes i kulturlivet uden for skolen, fx anmeldelser, artikler og bøger om bestemte forfattere eller genrer, foredrag eller programmer om kultur, retoriske analyser af taler og forskningsartikler om litteratur. Forskellen er, at du får et bestemt emne, som du skal undersøge ud fra specifikke tekster, og niveauet er tilpasset til det, man forventer på gymnasiet.

Vejledningens struktur

Vejledningens første del viser dig, hvordan du kan opbygge en analyserende artikel på en god måde. Hvis du skal skrive en analyserende artikel for første gang, så anbefaler vi, at du starter med at læse hér, før du går videre til eksempelbesvarelserne. Det er også en god ide at vende tilbage senere og få genopfrisket pointerne, når du har erfaring med at skrive et par stykker.

Vejledningens anden del indeholder vores eksempelbesvarelser. De viser dig helt konkret, hvordan forskellige typer opgaver kan struktureres, og hvad du skal tænke på i de enkelte afsnit. Vi har lavet grundige forklaringer til besvarelsen, som du kan bruge som hjælp til at skrive din egen opgave.

Vejledningens tredje del viser dig trin for trin, hvordan du skriver en god opgave. Du får både hjælp til forarbejdet og til selve skriveprocessen.

Den fjerde del forklarer dig om god formidling og godt sprog i opgaven. Du får også en vejledning i at bruge citater og kildehenvisninger korrekt i din artikel.

Få hjælp til konkrete opgaver på Studienet.dk

På Studienet.dk kan du finde hjælp til mange opgaver og tekster fra de tidligere eksamenssæt. Her kan du få hjælp til at forberede og skrive den helt konkrete opgave. Hjælpen er skrevet af Studienets redaktion, som består af erfarne undervisere i dansk. Du kan søge efter opgaverne i søgefeltet øverst på siden.  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyserende artikel

[1]
Bedømmelser
  • 12-03-2020
    Givet af SK-elev på 1. år
    Analyserendeartiklet