Morgen­vandring

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Morgenvandring” af Adam Oehlenschläger. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af teksten samt ordforklaringer og baggrundsviden, og endelig hjælper vi dig til at perspektivere og fortolke teksten. I denne analysehjælp kan du desuden læse hele teksten med vores ordforklaringer og resuméer af de enkelte strofer. Vi bruger i øvrigt den originale skrivemåde "Morgen-Vandring" gennem det meste af analysehjælpen, selvom det i dag er mere almindeligt at bruge titlen uden bindestreg. 

Præsentation af teksten

Titel: ”Morgen-Vandring” / "Morgenvandring" (1805)
Forfatter: Adam Oehlenschläger
Genre: Digt

Digtet ”Morgen-Vandring” er skrevet af den danske digter Adam Oehlenschläger (1779-1850) og udgivet i værket Poetiske Skrifter (1805). Digtet er typisk for den periode, man har kaldt universalromantikken i Danmark. Det vil sige, at digtet rummer en række træk, som fx besjælinger og besyngelser (lovprisninger) af naturen, der er typiske for denne periodes litteratur. Digtet handler i bund og grund om at vise, at ånd og natur er forbundet i en helhedstanke, og at digteren er den, der er i stand til at formidle denne forbundethed. Digtet er episk-lyrisk, fordi det både har en syngende karakter og fortæller en sammenhængende historie, der kulminerer i digterens forening med naturen.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Digtets hovedtema er forholdet mellem natur og kultur 

Digtet ”Morgen-Vandring” tematiserer forholdet mellem natur og kultur. Det bliver tydeligt, når vi ser på kontrasterne mellem bonden og marken på den ene side og digteren og blomsterne på den anden.

Vi kan sige, at bonden og marken repræsenterer kulturen. De er repræsentanter for udbytningen af naturen, mens digterne og blomsterne repræsenterer den uberørte, skønne natur. Marken er et kulturlandskab, fordi det er er forarbejdet (”kultiveret”) af mennesket. Marken har en særlig funktion. Det er et stykke jord, der bruges til at drive landbrug.  

Bonden er den person, som står for denne kultivering (dyrkning) af jorden. Det vil sige, at bonden forarbejder jorden med det formål at øge udbyttet af korn. Blomsterne i marken er derfor ifølge bonden et forstyrrende element. De er unyttige, og de forstyrrer udbytningen af jorden.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Morgenvandring

[5]
Bedømmelser
 • 11-05-2022
  Givet af 1.g'er på STX
  den er ret varm
 • 01-02-2024
  Givet af HTX-elev på 2. år
 • 16-05-2021
  Givet af 2.g'er på STX
 • 12-04-2021
  Givet af 2.g'er på STX