Fortælleteknik

Fortælleteknik er sjældent et stort analysepunkt i digtanalyser, fordi digte typisk har fokus på følelser og stemning frem for handling og fortælling. Når vi analyserer fortælleteknikken i et digt, fokuserer vi derfor som regel på to analysepunkter: fortællertypen og synsvinklen. Det vil sige, at vi kigger på, hvem der taler i digtet, og hvorfra vi ser indholdet. Derudover kan vi kigge på andre virkemidler, hvis digtet er meget fortællende, eller hvis der er noget usædvanligt ved fortælleteknikken.

Vi bruger nogle særlige begreber, når vi analyserer fortælleteknikken i et digt: Vi taler f.eks. om et lyrisk jeg og et lyrisk du, når der er en hhv. første- og andenpersonsfortæller i ental. Derudover kalder vi nogle gange fortælleren i et digt for digtets stemme. Det sker typisk, når der ikke er nogen reel fortælling, men i stedet en beskrivelse af en stemning eller følelse.

Herunder kan du se et uddrag fra vores gennemgang af fortælleteknik i digte:

En tredjepersonsfortæller fortæller om en eller flere personer i tredje person ental eller flertal, dvs. som “han”, “hun”, “den“, “det” eller “de“. Possessive og refleksive pronominer i tredje person kan også markere en tredjepersonsfortæller, f.eks. “hans”, “hendes”,  “sin”, “sit”, “sig” og ”deres”. Det samme kan proprier (egennavne), f.eks. ”Simon Peder”, gruppebetegnelser, f.eks. ”guderne”, og helt almindelige substantiver, f.eks. “Liljen”.

Vi finder ofte en tredjepersonsfortæller i digte, hvor der er en form for handling eller fortælling. Det skyldes, at fortælleren i tredje person har en anden afstand til indholdet end et lyrisk jeg. Det lyriske jeg vil typisk tage udgangspunkt i sine egne følelser og tanker. Her vil tredjepersonsfortælleren omvendt ofte have en afstand til indholdet og beskrive det udefra. Det gør det lettere at fokusere på den ydre handling. Tredjepersonsfortælleren kan dog lægge synsvinklen hos en eller flere personer i digtet og på den måde skabe indlevelse og indblik i et indre liv. Se indre synsvinkel.

Eksempel: Hun ser godt ud” af Vita Andersen er fortalt af en tredjepersonsfortæller, der giver adgang til kvindens tanker med indre synsvinkel:

hun tænker på når hun kommer hjem 
det skal blive en god aften for hende og ungerne 
hun skal også se at få malet entreen om 
den er så mørk
hun havde malet den hawaiigul 
for at den skulle blive lysere 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind