Terminologi

Her får du hjælp til at analysere og fortolke digtet “Terminologi”. Digtet er skrevet af Klaus Rifbjerg og udkom i digtsamlingen Konfrontation i 1960.

Først får du et resumé og ordforklaringer, som kan hjælpe dig med at forstå indholdet. Derefter finder du hjælp til din analyse, hvor vi har fokus på centrale analysepunkter. Til sidst giver vi dig hjælp til at fortolke digtet. 

Du kan også vælge at lytte til vores podcast, som hjælper dig godt i gang med at forstå digtet.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Det lyriske jeg er en patient, der vågner

Den anden strofe begynder på samme måde den første. Vi får en præsentation af det lyriske jeg. Jeg’et er ikke nævnt direkte, men digtet udtrykker jegets indre synsvinkel:

Opvågnen fra nedfrosset
dybtanæsticeret koma
rykvis.

Her får vi beskrivelsen af, hvordan det lyriske jeg lige så langsomt oplever at vågne op fra en dyb bedøvelse. Vi kan tolke det som et billede på, at det lyriske jeg langsomt bliver klar til at se verden på en ny måde. Jeget har været væk, sandsynligvis bedøvet af det syn på digtning og symboler, som den første strofe handlede om. 

Vi kan tolke indledningen af strofe 2 som en hentydning til, at det lyriske jeg er blevet opereret for den brok, som første strofe sluttede med.

Derudover kan vi hæfte os ved, at det lyriske jeg ikke nævnes direkte. Det fornemmes bare af læseren. På den måde sætter digtet fokus på jegets oplevelse og erkendelse af omverdenen, frem for jeget selv. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Terminologi

[1]
Bedømmelser
  • 10-01-2022
    Givet af Underviser på HTX