Analysemodel

Sådan bruger du analysemodellen

Denne korte analysemodel er til dig, der ikke ved, hvor du skal begynde din analyse af et digt. Modellen gennemgår trin for trin de punkter, som stort set altid er relevante at komme ind på i en digtanalyse. Selv hvis du ikke når frem til en samlet forståelse af digtet til sidst, kommer du stadig omkring nogle af de vigtigste punkter og viser, at du kan analysere. 

Har du allerede nu en ret klar idé om, hvad digtet handler om, er du så godt i gang, at modellen ikke er velegnet til dit videre arbejde. Brug i stedet din forståelse af digtet til at udvælge de analysepunkter i vejledningen, der virker mest interessante. På den måde får du en analyse med en klar rød tråd.

Trin 1: Læs digtet flere gange

Det er altid en god idé at læse et digt flere gange, når du skal til at finde ud af, hvad det i bund og grund handler om. Læs det også højt. Nogle gange opdager du noget nyt ved højtlæsningen, og nogle gange kan du høre særlige rim- og rytmemønstre, som du kan bruge i analysen.

Trin 2: Overvej temaet

Før du går i gang med din analyse, kan det være en god idé at overveje, hvad temaet i digtet er. Du behøver ikke kunne formulere det præcist. Men det kan hjælpe dig med at lave en fokuseret analyse, hvis du kan samle dine analytiske pointer om et mere overordnet tema. Ofte vil en interessant analyse nemlig sige noget om, hvordan temaet kommer til udtryk i teksten, f.eks. gennem personer, synsvinkler, billedsprog osv. Denne tilgang kaldes nogle gange en tematisk analyse.

Synes du, det er vanskeligt at finde digtets tema, kan du prøve at formulere, hvad digtet helt konkret handler om i én eller to korte sætninger. Ud fra den konkrete formulering vil du ofte kunne finde temaet ved at kigge på de ord, der er brugt, og derefter gøre dem mere generelle. Handler et digt f.eks. om et lyrisk jeg, som går en tur i skoven, kan vi gøre “det lyriske jeg” og “skoven” til mere generelle begreber og sige, at temaet er menneske og natur.

At kende digtets udgivelsesår og forfatter kan også give dig hints om, hvad du skal lægge mærk...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind