Genretræk og kendetegn

Typiske genretræk og kendetegn

Digte har en række genretræk og kendetegn, som gør, at vi genkender digte som digte. De er med til at adskille digte fra f.eks. noveller eller romaner.

I en digtanalyse behøver du som regel ikke at analysere genretræk og kendetegn. Men du kan bruge genretrækkene til at analysere, om dit digt bryder med vores forventninger til genren. Det kan f.eks. være interessant at kigge på, hvilken virkning det har, hvis dit digt ikke benytter sig af særligt mange sproglige virkemidler, eller hvis det handler mere om ydre handling end følelser og stemning. Læs mere under brud på genren.

Opsat i strofer og vers

Det vigtigste kendetegn ved digtgenren er, at teksten er opsat som strofer og vers. Den ydre komposition er dermed central i et digt. 

Dette kendetegn ved digte står i modsætning til prosagenrer som noveller og romaner. Prosa er ligefrem tekst uden vers. Her betyder det sjældent ret meget, hvor henne i en sætning der er linjeskift. Det er fortællingen, der er i centrum, mens den ydre komposition står i baggrunden.

Intenst og koncentreret indhold

Digte har som regel et intenst og koncentreret indhold. Det er ofte de store følelser og usædvanlige oplevelser, et digt skildrer. Samtidig er selve formen i et digt koncentreret og tætpakket: Alle valg har betydning. Digtets form er f.eks. ikke tilfældig: Et linjeskift eller et særligt rimmønste...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind