Prosadigte

Hvad er et prosadigt?

Prosadigte er digte, som er skrevet som prosa. Det betyder, at digtene ikke har faste enderim eller rytmemønstre. De har med andre ord en fri og ubunden form. Dertil er prosadigte ofte fortællende, ligesom mange prosagenrer. Det vil sige, at de skildrer et konkret handlingsforløb, hvor en række begivenheder finder sted.

Nogle prosadigte er opsat i vers og strofer, mens andre har en form, der minder om kortprosa eller noveller. Her bryder de altså med den opsætning, vi typisk forventer af et digt. Vi genkender dem dog som digte, fordi de gør brug af mange af de virkemidler, vi forbinder med digtgenren. 

Når du analyserer et prosadigt, er det altid relevant at overveje, hvad formen gør ved vores forståelse af digtets indhold. Ofte vil formen være med til at give digtet et mere uformelt og kaotisk udtryk. Det kan virke, som om digtet giver indblik i en helt almindelig hverdag eller et moderne kaos.

Der findes også en anden måde at forstå prosadigte på, hvor genren er kendetegnet ved et ligefremt og hverdagsagtigt sprog. Her vil formen også som regel være fri. 

Eksempler på prosadigte

Her kan du se to eksempler på prosadigte.

Eksempel: Klaus Rifbjergs “At elske” er et prosadigt, hvor et lyrisk jeg fortæller om sit første kærlighedsforhold. Digtet er skrevet i et ligefremt og enkelt sprog uden faste enderim og rytmemønstre. Formen og sproget unde

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind