Analyse og fortolkning af to digte

Her får du et eksempel på en analyse, fortolkning og sammenligning af to digte på HHX eller HTX. Eksemplet er skrevet ud fra vores trin-for-trin vejledning. Eksemplet indeholder kommentarer til de enkelte afsnit, så du kan følge med i de overvejelser, vi har gjort os om indhold og opbygning. 

Opgaveformulering

Opgaven stammer fra Eksamen i Skriftlig Dansk A fra HHX oktober 2013. Du kan læse teksterne ved at klikke på de to links. 

Foretag en analyse, fortolkning og sammenligning af "Rejseminder" og "På Skanderborg Station".

Tekstgrundlag:

Eksempelbesvarelse

Togstationer kan enten være et ankomststed, en mellemdestination på en rejse eller et springbræt ud i verden. Det kan være stedet, hvor tilfældige rejsende passerer forbi hinanden eller mødes. Netop stationen er scenen for både Sophus Claussens digt ”Rejseminder” og Steffen Brandts ”På Skanderborg Station”. Begge disse digte tager udgangspunkt i en begivenhed på Skanderborg station. De to digte har udover at have et fælles udgangspunkt på Skanderborg station også deres tema til fælles. De omhandler begge kærlighedens flygtighed. Ligesom mennesker kommer og går og rejser omkring fra station til station, gør kærligheden det også. Den kommer og forsvinder igen, hvilket kommer til udtryk i begge digte.

I indledningen tages udgangspunkt i en almen menneskelig erfaring med rejser og togstationer. Dette bliver anledningen til at introducere de to tekster. Ved at forklare teksternes fælles motiv og tema giver indledningen en retning for resten af analysen. 

Sophus Claussens digt ”Rejseminder” fra digtsamlingen Pilefløjter, udgivet i 1899, er fordelt over fjorten strofer med hver fire vers. I den indledende strofe hedder rimskemaet abab, mens ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind