Sproglige virkemidler

Sproget i digte er ofte ret usædvanligt. Det ligner ikke det, vi møder i dagligdagen. Når du analysere et digt, er det derfor en god idé at bruge tid på sproget. Der er som regel mange gode analystiske pointer at hente.

Omvendt er det også interessant at undersøge, hvilke virkemidler der er brugt, hvis sproget i dit digt fremstår hverdagsagtigt og almindeligt. Det vil der nemlig også være en pointe med. Sproget er altså altid relevant at kigge på i en digtanalyse.

Herunder gennemgår vi de analysepunkter og -begreber, der er relevante at overveje, når du analyserer sproget i et digt:

Herunder finder du et uddrag fra vores gennemgang af sproglige virkemidler i digte: 

Apostrofe er en henvendelse til noget andet end læseren, f.eks. en anden person, en årstid, en følelse eller en gud. Det ser vi f.eks.  i “Liljen og Dugdraaben”, hvor liljen tiltaler dugdråben med ”O Himmelreenheds favre Søn!”.Apostrofe kan også analyseres som en del af fortælleteknikken.

...

Et udråb er, når en stærk følelse, tanke, oplevelse eller lignende pludselig udtrykkes. Typisk bruges der udråbstegn og udråbsord til at understrege den stærke effekt, f.eks. “åh nej!”, “o”, “ja!”, “gud bevares”, “fy!” og “ak”. Et udråb vil stort set altid øge intensiteten i et digt. Det har en voldsom effekt, når noget råbes ud. 
Eksempel: I Johannes V. Jensens “Ved frokosten”  er der mange udråb. Udråbene understreger, hvor stærke minderne om to kvinder, Emma og Olga, er. De giver også digtet en højtidelig stemning.

Ak, Emma og Olga!
Hvor er I henne?
Et Mindebæger!

...

En sproglig nydannelse er en kreativ sammensætning af ord, som ikke er set før. Den sproglige nydannelse blander to (eller flere) ords betydninger til noget nyt. Et eksempel er ordet “kakkelovnslængsel” i H.C. Andersens eventyr Snemanden”, hvor kakkelovn og længsel sammensætte for at beskrive snemandens forelskelse i en kakkelovn...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind