Det moderne gennembrud

Dette kompendie giver dig hjælp til at arbejde med perioden det moderne gennembrud. Det moderne gennembrud er et populært emne i DHO, men indgår også ofte i andre større opgaver, som kombinerer fagene Dansk og Historie (fx DIHO og SSO).

Du kan også støde på det moderne gennembrud i den almindelige undervisning i Dansk, og en del af siderne vil være relevante for emner i den almindelige undervisning i Historie, selvom emnet måske hedder noget andet end ’det moderne gennembrud’.

Kompendiet giver dig et overblik over den historiske baggrund, periodens vigtigste problemstillinger og udviklingen i litteraturen. Du kan også finde viden om de enkelte forfattere og en del af deres tekster.

Overblik

Georg Brandes startede det moderne gennembrud i 1871 med en forelæsningsrække, hvor han udfordrede den danske litteratur. En række yngre forfattere tog udfordringen op og skabte en ny litteratur baseret på ideen om at skrive realistisk og at debattere samfundsmæssige problemer.

Det var en tid, hvor der skete store forandringer. Ny viden og teknologi ændrede verdenssyn og muligheder, befolkningen voksede dramatisk, og det blev ivrigt diskuteret, præcis hvordan det nye demokrati skulle indrettes, og hvem der skulle have lov at deltage.

Den litterære verden tog del i forandringerne med nye litterære stilarter, som passede til tiden og dens krav om en virkelighedsnær litteratur. Specielt i den tidlige del af det moderne gennembrud tog forfatterne emner op, som også blev diskuteret politisk. På den måde kom der et tæt samspil mellem kultur og samfund.

 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Det moderne gennembrud

[1]
Bedømmelser
  • 21-09-2020
    Givet af HF-elev på 2. år