Urbanisering

1800-tallet blev en periode, hvor urbaniseringen tog fart. Urbanisering betegner det, at en befolkning flytter sig fra hovedsageligt at bo på landet til at bo i byerne. I 1840’erne boede 20% af befolkningen i byerne. I 1900 var det 42%. I nutiden er det omkring 85%.

Urbaniseringen kan være relevant at inddrage i store skriftlige opgaver, fx hvis du vil skrive om menneskets møde med byens liv, industrialisering eller om de sociale forhold.

Urbaniseringen skyldtes et ønske om en bedre tilværelse

Allerede i begyndelsen af 1800-tallet skete en vandring fra land til by, som især fik fart af de første årtiers krise i landbruget. Det fik især de fattige landarbejdere til at flytte til byerne i håbet om at skabe sig selv en bedre tilværelse.

Det var imidlertid i perioden fra 1870 til 1900, at urbaniseringen for alvor tog fart. Dels voksede mange nye stationsbyer op omkring de forbedrede transportveje i form af jernbanen, dels betød den begyndende industrialisering, at der blev etableret mange fabrikker i landets byer.

I første række skete det som en omdannelse af de gamle håndværk til mindre industrivirksomheder. Det gjaldt fx tøndemageren, smeden og skrædderen, som med tiden blev udkonkurreret af industriel produktion. Men i de fle...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind