Kritisk realisme

Realisme og kritisk realisme

Realisme er en skrivestil, som er blevet brugt i mange forskellige perioder. Realismen har derfor også haft en række forskellige former alt efter formålet. Det er ikke al realistisk litteratur, der er samfundskritisk. Fx er en del postmodernistisk litteratur meget realistisk, fordi det er virkelighedsnært, men meget postmodernistisk litteratur fokuserer mere på individet end på samfundets strukturer.

Realisme kan kaldes kritisk realisme, når den realistiske litteratur er kritisk over for problemer i samfundet. Det er typisk for realismen under det moderne gennembrud, som ifølge Georg Brandes skulle sætte problemer under debat. Realismen blev altså brugt til tydeligt at vise de problemer, som rigtige mennesker oplevede med samfundets strukturer, fx at kvinder havde meget få rettigheder og var underlagt mænd.

Vi kan derfor sige, at realismen i det moderne gennembrud generelt var kritisk realisme, og man bruger nogle gange kritisk realisme som betegnelse for litteraturen i perioden.

Samtidig var der stor forskel på, hvor kritiske de enkelte forfattere og tekster faktisk var. Nogle tekster kommer med en meget direkte kritik af bestemte problemer i samfundet. Andre er mere interesserede i personernes psykologi og påpegede derfor problemer på en indirekte måde uden oplagte løsninger. Derfor er det værd at se nærmere på de typiske træk ved den re...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind