Arbejderbevægelsen

Hvis du beskæftiger dig med arbejderbevægelsen i Historie så anbefaler vi at du læser vores kompendium om arbejderbevægelsen.

I løbet af 1800-tallet opstod en arbejderklasse i Danmark. Den bestod af både faglærte håndværkere og ufaglærte arbejdere. I mange tilfælde levede denne nye klasse under dårlige vilkår.  Kampen for bedre forhold fik arbejderne til at organisere sig og i løbet af 1870'erne gik det stærkt med at etablere fagforbund over hele landet. Det er oplagt at tage dette emne med i din større skriftlige opgave, hvis du skriver om fattigdom, industrialisering eller sociale forhold.

Socialismen i Danmark

I 1871 brød en arbejderopstand ud i Paris, som førte til etableringen af Pariserkommunen, et revolutionært, demokratisk selvstyre. De forsøgte at skabe reformer til fordel for samfundets fattige, men blev efter 2 måneder nedkæmpet af hæren. Trods den kortvarige levetid påvirkede Pariserkommunens tanker det meste af Europa.

Den danske digter Holger Drachmann skrev i 1872 digtet ”Engelske Socialister”, som var stærkt inspireret af Pariserkommunen og tidens socialistiske tanker.

I 1871 etablerede postembedsmanden Louis Pio en dansk afdeling af Den første Internationale, en international socialistisk bevægelse og arbejdersammenslutning. Pi...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind