Arbejderbevægelsen

Det moderne gennembruds litteratur skildrer arbejderklassens forhold

Arbejderklassen opstod for alvor i 1870’erne og -80’erne i takt med, at industrialiseringen slog igennem i Danmark. Den nye arbejderklasse levede under dårlige vilkår, og de havde kun få eller ingen rettigheder på deres arbejdspladser. Arbejderne begyndte derfor at samle sig, og der blev skabt en arbejderbevægelse, som kæmpede for bedre vilkår.

Flere tekster fra det moderne gennembrud skildrer de vilkår, som arbejderklassen havde i slutningen af 1800-tallet. Teksterne er typisk kritiske overfor den måde, arbejderne bliver behandlet på, og de skildrer i detaljer, hvor dårlige liv og forhold arbejderne havde. Teksterne om arbejderklassen og arbejderbevægelsen kan kobles sammen med det tema, vi kalder klasse, som kendetegner det moderne gennembrud.

Hvis du beskæftiger dig med arbejderbevægelsen i Historie, anbefaler vi, at du læser vores kompendium om arbejderbevægelsen.

Eksempler på tekster, som kan kobles til arbejdersbevægelsen

Et godt eksempel på en tekst om arbejdernes forhold er Holger Drachmanns digt “Engelske Socialister”. Digtet er stærkt inspireret af Pariserkommunen og tidens socialistiske tanke...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind