Udvandringen til Amerika

I perioden fra 1850 til 1914 udvandrede ca. 10% af den danske befolkning svarende til 300.000 mennesker til USA. De gjorde følgeskab med 35 millioner andre europæiske udvandrere i samme periode.  

Hvis du vil skrive opgave om emnet, så har du fx mulighed for at kombinere skildringer af udvandringen i kunst, journalistik eller litteratur i dansk med en undersøgelse af udvandringens omfang og de faktorer, som drev udvandringen, i historie.

Udvandringen skildres i litteratur og kunst i slutningen af det moderne gennembrud. Herunder i Henrik Cavlings journalistiske rejseberetning ”Fra Amerika” (1893) og på Edvard Petersens maleri ”Udvandrere ved Larsens Plads” (1890), men der findes også flere andre litterære kilder til udvandrernes drømme, oplevelser og trængsler. Johannes V. Jensen skildrer eksempelvis arbejdsforhold i New York i sin tekst "Arbejderen" (1906).

Mulighedernes land

I Danmark var der dårlige levevilkår i de fattige dele af landbefolkningen, og i byerne levede mange arbejdere på eksistensminimum.

Indvandringspolitikken i 1800-tallets USA var yderst liberal. Hvis blot man var sund og rask og uden kriminel fortid, blev man lukket ind. 98% af de tilrejsende får således adgang til USA. Den største gruppe er yngre mænd mellem 15 og 35 år. Nogle var allerede gifte og planlagde at h...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind