Klasse

Danmark var præget af store klasseforskelle

Danmark var i tiden omkring det moderne gennembrud et opdelt samfund. Opdelingen baserede sig på forskellige samfundsklasser og samfundet var generelt præget af store klasseforskelle. Størst var forskellen mellem arbejderklassen og overklassen, men der var også opstået en temmelig stor middelklasse af blandt andet embedsfolk og mindre forretningsdrivende, som klarede sig udmærket. 

Den store ulighed mellem samfundsklasserne blev et ofte anvendt tema i det moderne gennembruds litteratur. Især kom der et helt nyt fokus på arbejderklassens ringe leveforhold og arbejdsvilkår. 

Disse forhold og vilkår havde litteraturen indtil da stort set ikke belyst. Men under det moderne gennembrud rettede forfattere som Henrik Pontoppidan og Amalie Skram opmærksomheden mod arbejderklassens vilkår, både på landet og i byerne. Begge forfattere var solidariske med arbejderklassen og kritiske over for de velstående klasser, der udnyttede arbejderne. De viste blandt andet, hvordan manglende oplysning og uddannelse g...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind