Herman Bang

Baggrund og liv

Herman Bang blev født i 1857 på Als og døde i 1912 i Ogden i USA. Han blev i 1871 sendt på Sorø Akademi, da hans mor døde, og hans fars sindssyge tog til. Da hans far i 1875 døde, flyttede Bang til København, hvor han fik arbejde som journalist hos både Jyllands-Posten og Nationaltidende. Han boede i lange perioder i udlandet, og han rejste gennem hele karrieren meget. I 1880 udkom hans debutroman Haabløse Slægter, der blev fundet utugtig af byretten. Bangs karriere var fra begyndelsen præget af skandaler og iscenesættelse, og han blev ofte nævnt i pressen, hvor han blev latterliggjort og mistænkeliggjort på grund af sin kendte homoseksualitet.

...

Herman Bangs forfatterskab

Bangs forfatterskab er karakteriseret af en impressionistisk skrivestil. Han bruger ofte en scenisk fremstillingsform, hvor begivenheder gengives som var det scener fra film. Bang lader sine karakterers handlinger tale for sig selv i stedet for at lade en fortæller skildre historierne, og han kan ved hjælp af denne beskrivende teknik indfange stemninger og motiver, som læseren derefter selv må fortolke.

Bangs impressionistiske værker skildrer ofte stille eksistenser, der lever i provinsen. R…

...

Nyskabende skrivestil

Bang var nyskabende for dansk litteratur med sin impressionistiske skrivestil. Den litterære impressionisme var inspireret af en fransk malerteknik, der fik sit gennembrud i Paris omkring 1870. ”Impression” betyder på fransk ”indtryk”, og de franske malere forsøgte at udtrykke de umiddelbare indtryk, de fik fra virkeligheden. Bangs forfatterskab består også af sammenklip og udsnit af virkelighedsindtryk, og han er derfor beslægtet med denne bevægelse. I begyndelsen blev både malere og forfattere, der forsøgte sig med den eksperimenterende stil, kritiseret, og Bang fik derfor også kun en perifer position i kredsen, der skrev omkring det moderne gennembrud. Han havde dog alligevel meget til fælles med forfatt…

...

Hjælp til tekster af Herman Bang

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind