[14]

Baggrund

Aidts liv og forfatterskab

Naja Marie Aidt er født i 1963 på Grønland, hvor hendes far arbejdede som lærer. Da hun var 7 år, flyttede familien tilbage til Danmark, og forældrene blev skilt. Aidt blev gravid som 17 årig og er ialt blevet mor til fire børn. Det meste af tiden har hun været alenemor, hvor hun måtte tage mange forskellige jobs for at tjene penge til familien. I 1991 debuterer hun, 28 år gammel, som forfatter med digtsamlingen Så længe jeg er ung. Den bliver efterfulgt af flere novelle- og digtsamlinger, ligesom Aidt skriver romaner og dramatik.

Fokus på dagligdagen og dybden under overfladen

Aidt har i sine værker et stort fokus på dagligdagen, og hun bliver derfor set som en arvtager til både Tove Ditlevsen og Vita Andersen.

Aidts motiver er på den ene side realistiske og hverdagsagtige, på den anden side trækker de på dybere og mere dystre problematikker i menneskelivet. Der ser man fx i novellesamlingen Vandmærket (1993), hvor Aidt viser mennesker, som har svært ved at overkomme deres eget liv eller samlivet med andre. Det er marginaliserede mennesker, som udlever de værste sider af livet i form af vold, død, egoisme og ubehaglig sex.

Novellerne er sjældent rendyrket realisme. Med Aidts egne ord får realismen et "twist" i hendes tekster. Ofte sker det i form af symbolske elementer, som læseren må tolke, før teksterne giver mening fra sig. I novellen “Den blomstrende have” er to drenges sommerferie ikke kun en sommerferie, men også en nyfortolkning af det bibelske syndefald som billede på overgangen fra barn til voksen. I “Som englene flyver” udforsker Aidt, hvordan mennesket drages mod rusen og volden.

Novellerne fra Tilgang (1995) bærer præg af Aidts evne til at eksperimentere med formen, og her forfiner hun især sin fortælleteknik. Samtidigt udviser hun en stor interesse for de psykologiske processer, som under overfladen driver og præger mennesket. I novellen “Latter” overværer læseren fx et skænderi mellem en far og hans 13 årige søn. På overfladen ligner skænderiet en banal hændelse, med det viser sig ved nærmere eftersyn at gennemspille opvækstens grundlæggende psykologiske konflikt. 

Bavian og det skrøbelige menneske

Novellesamlingen Bavian udkommer i 2006. I novellerne herfra fokuserer Aidt på menneskers skrøbelige f...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind