[17]

Latter af Naja Marie Aidt

I denne analysehjælp finder du hjælp til at lave en god analyse og fortolkning af novellen ”Latter”. Den er skrevet af Naja Marie Aidt og blev udgivet i 1995 som del af novellesamlingen Tilgang. På de næste sider hjælper vi dig først med at forstå novellen. Derefter foretager vi en grundig analyse, fortolkning og perspektivering af novellen.

Du kan fx bruge analysehjælpen, hvis du skal besvare opgave 1 i det vejledende opgavesæt på HF fra august 2018. Opgaven handler om børn og forældre i kunst og litteratur, som vi giver konkret hjælp til på de sidste sider.

På den første side her i analysehjælpen kan du finde et resumé af ”Latter”. Derefter følger et afsnit med ordforklaringer, hvor vi forklarer betydningen af de svære ord i novellen. Der er også et afsnit med relevant baggrundsinformation, hvor vi fokuserer på Naja Marie Aidts forfatterskab.

Herefter finder du selve analysen af ”Latter”. Først kan du læse nogle arbejdsspørgsmål til novellen, så du ved, hvad det er vigtigt at lægge mærke til, når du selv skal analysere teksten. På de efterfølgende sider giver vi vores svar på alle spørgsmålene, så du kan se, hvordan man kan besvare dem grundigt og præcist. I analysen kommer vi ind på alle de centrale punkter i en typisk novelleanalyse. Vi analyserer også novellens fremstilling af forholdet mellem børn og forældre, som det kendes fra det såkaldte ødipuskompleks.

Efter analysen finder du et afsnit med fortolkning, tema og budskab. Du kan afslutningsvis læse en perspektivering, hvor der er fokus på novellens postmodernistiske træk. Vi vil også gennemgå, hvordan ”Latter” kan være relevant i dag.

Her kan du se et lille uddrag af analysehjælpen:

Tema

”Latter” handler overordnet set om overgangen fra barn til voksen og måder, hvorpå man kan forholde sig til denne overgang. Modstillingen mellem moderen og faderens syn på Andreas giver os et indblik i to forskellige måder at håndtere dét at have en teenager på. Moderen behandler stadig Andreas som et barn, og hun ordner mange ting for ham. Vi fornemmer samtidig, at moderen har svært ved at give slip på Andreas. Det er et spørgsmål om relativt kort tid, før Andreas for alvor vil blive voksen og uafhængig af hende.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Latter af Naja Marie Aidt

[17]
Bedømmelser
 • 24-05-2023
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
 • 15-05-2023
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 16-04-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 08-02-2023
  Givet af HF-elev på 1. år