Solbær

Her får du et hurtigt overblik over indhold og tema i novellen "Solbær". Den kommer fra novellesamlingen Bavian, som er skrevet af Naja Marie Aidt. 

Resumé af "Solbær"

Fortælleren i ”Solbær” er en kvinde, der sammen med veninden Helle bor ude på landet. Handlingen begynder med at de to kvinder plukker solbær, som de vil lave syltetøj af. Fortælleren er blevet træt midt i plukningen. Hun kigger på den falmede rose, som Helle har på overarmen.

Det får hende til tænke tilbage på, da Helle fik lavet den. Dengang opfattede hun Helle som vild, fordi hun ikke alene blev tatoveret, men også kyssede tatovøren på midt på munden bagefter. Hun husker også, at de tog til stranden lige efter byturen, hvor Helle bare forlod hende, hvilket fik fortælleren til at græde.

Fortælleren bliver tørstig og må gå ind, mens Helle plukker videre. Fortælleren kan høre naboens traktor og et brægende får. Indenfor tænker på fortælleren på en mand, som hun engang har elsket. Hun begynder at forberede aftensmad, men stopper, da Helle kommer ind. De taler ikke sammen, og Helle lægger sig ind for at sove i sit værelse. Det samme gør fortælleren.

Hun vågner dog ved, at Helle står i døren med en kylling, de skulle have til aftensmad. I køkkenet placerer Helle kyllingen foran fortælleren for at hentyde til, at hun skal ordne den. Samtidigt ser de gennem vinduet naboens søn komme trækkende med et sort får.

De får aldrig lavet kyllingen, men spiser i stedet tilbehøret med rugbrød til. Helle propper sig med mad, vasker op og går ind til sig selv. Fortælleren begynder at lave solbærsyltetøj. Hun kommer til at tænke på en anden mand, hun har kendt, og hvordan de forlod hinanden. Hun går uden for og ser, at der er lys i naboens stald. Da hun går derind, ser hun naboens søn have sex med et sort får.

Da fortælleren kommer hjem igen, er Helle faldet i søvn. Fortælleren tænker nu på, at Helle burde have fortalt om sin graviditet og sit ønske om at abortere barnet. Samtidigt spiser hun af syltetøjet, som nu ser næsten sort ud.

Næste morgen er kyllingen begyndt at lugte, da den har ligget på bordet hele natten. Så fortælleren smider den ud i skraldespanden uden for, hvor hun også vinker til naboen og hans kone, der er ved at bakke ud fra indkørslen.

Temaet i "Solbær"

I novellen udfoldes en tematik omkring tabufyldt begær. I novellen bor den kvindelige førstepersonfortæller sammen med veninden Helle i et hus, der ligger ude på landet.

Novellen indledes af en hverdagsbegivenhed. Fortælleren og Helle er i færd med at plukke solbær i deres have. De taler ikke sammen. Fort...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind