Genretræk

Overordnede genretræk

De fleste af teksterne i Bavian har klare novelletræk. Det vil sige, at de består typisk af ét kortere handlingsforløb, som er enstrenget. Det betyder, at novellen ikke afviger fra hovedhandlingen eller har flere parallelle forløb, som du kan se det i romaner. Noveller er også kendetegnede ved et afgrænset persongalleri og foregå på et bestemt sted eller i et bestemt miljø. 

Novellerne i Bavian er overvejende realistiske fortællinger med træk fra realismen. De foregår i genkendelige miljøer og handler om realistiske personer. 

Novellerne har også modernistiske træk. Helt konkret ser vi det i fortælleteknikken, hvor flere af novellerne eksperimenterer med fortælleren. Men vi ser det også i brugen af symbolik, som ofte spiller en rolle i handlingen.

Novelletræk

Et godt eksempel på novelletrækkene er "Tur i bil". Her følger vi en sammenbragt børnefamilie bestående af fire børn og to voksne. Novellen er fortalt i tredje person og synsvinklen er bundet til familiemoderen Mie. Det skaber et gennemgående fokus på hendes måde at håndtere handlingen på.

Handlingen skildrer, som titlen antyder, en tur i bil. Dog ikke en kort hyggetur, men en lang køretur afbrudt af færgeoverfart og cafeteriabesøg for at komme i sommerhus i den anden ende af landet.

Teksten udmærker sig dog ved, at der ikke er en specifik begivenhed, der starter handlingen. I stedet kan vi sige, at selve handlingen er begivenheden. Nemlig det at sætte familien ind i bilen og køre af sted hjemmefra. Det er umiddelbart en banal hverdagsbegivenhed, som man kunne tænke, der ikke kunne komme særlig stor litteratur ud af.

Men Aidts fremstilling gør bilturen til en værdig konkurrent til alle pinsler i Helvede. Mies mand gumler hidsigt på sit nikotintyggegummi for at holde sin vrede nede. Teenagesønnen vil slet ikke med på ferien og er evigt surmulende. De to mindre børn skændes, de brokker sig konstant, de slås indbyrdes, den ene forsvinder på et tidspunkt og forstuver senere foden. Spædbarnet i familien bryder konstant ud i en utrøstelig brølen.

Trods adskillige kriser un...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind