[14]

Bavian

Her får du hjælp til at analysere og fortolke Naja Marie Aidts novellesamling Bavian. Bogen udkom i 2006 og har siden været brugt i stort omfang på gymnasiet og i de større skriftlige opgaver. 

Du kan bruge vores analysehjælp til at lave en samlet værkanalyse, men du får også hjælp til analyse af de enkelte noveller. Vi kommer ind på novellernes temaer og analyserer de litterære virkemidler i dem, ligesom du får nødvendig baggrundsinformation om nyeste tids litteratur og forfatterskabet. 

Webbogen kan altså give dig et rigtigt godt udgangspunkt, hvis du skal skrive en større opgave som SRP, SSO eller DHO om Bavian som værkMen samtidigt kan du finde mange nyttige pointer, som kan hjælpe dig med at analysere de enkelte noveller. 

Opbygning af analysehjælpen

For at skabe nogle gode vinkler til en samlet analyse og fortolkning, tager vi udgangspunkt i fire centrale temaer. Vi forklarer helt konkret, hvordan novellerne tematiserer identitetsdannelseparforholdkønsroller og menneskets dyriske side. Inden for hvert centrale tema får du grundige tematiske læsninger af 2-5 noveller. Vi giver dig også eksempler på, hvordan temaet udfolder sig i de øvrige noveller. 

Derefter giver vi dig hjælp til at analysere genretræk, komposition, fortælleteknik, sproglige og symboler, personer og miljø, så du vil være i stand til at udvælge relevante analysepunkter, som kan understøtte din analyse af temaerne.

I anden del af webbogen ser vi på novellerne hver for sig. Under hver af novellerne finder du et resumé af handlingen, en tematisk læsning samt relevante links til analysepunkter.

Den sidste del giver dig gode råd om at skrive opgave eller holde oplæg om novellesamlingen. 

Uddrag

Herunder kan du læse et kort uddrag fra vores analysehjælp til Bavian.

De realistiske træk

Novellerne i Bavian er som udgangspunkt realistiske. De foregår i genkendelige miljøer og handler om almindelige mennesker, som vi sagtens kunne møde i hverdagen. En typisk træk for realistisk litteratur er, at den hviler på en underforstået kontrakt mellem teksten og læseren.

Teksten skildrer personer, miljøer og handlinger, som kunne være foregået i virkeligheden. Dermed kan vi sige, at teksten afspejler eller efterligner virkeligheden. Det præger også læserens forventninger til teksten. Læseren forventer, at teksten holder sig til sin realisme og ikke pludselig går amok i symbolske træk eller mageløse fantasiverdner.

Et godt eksempel er handlingen i “Søndag, som foregår en søndag eftermiddag, hvor forældrene Iben og Peter sammen med deres børn er på besøg hos Peters søster, Kamilla. Her tager Iben og Peter de mindre børn med på en gåtur efter kage...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Bavian

[14]
Bedømmelser
 • 27-09-2020
  Givet af HF-elev på 1. år
  hej
 • 01-03-2024
  Givet af HHX-elev på 2. år
 • 10-01-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 24-11-2023
  Givet af 2.g'er på STX