Store træers grønne mørke

Her får du et hurtigt overblik over indhold og tema i Naja Maria Aidts novelle "Store træers grønne mørke" fra novellesamlingen Bavian.

Resumé af "Store træers grønne mørke"

Novellens fortæller går vedmodigt rundt i en have og tænker på døden. Fra beskrivelserne i novellen kan man regne ud, at det må være den store park i København, som hedder Botanisk Have. Det er ved at blive efterår og støvregner, mens han går rundt under trækroner af lindetræer. Han sætter sig i længere tid på jorden, mens regnen driver ned over hans ansigt. Derefter går han i rask tempo over til en gammel sølvløn. Han græder lettet og banker sit hoved mod stammen. Solen kommer frem og han bliver et øjeblik i mere optimistisk humør og lægger mærke til mennesker omkring sig. Her ser han også en kvinde, og hun ser tilbage mod ham og laver en lille vinkebevægelse med hånden. Han følger hende med øjnene, mens hun går væk.

Dagen efter er han tilbage i haven, hvor han igen ser kvinden. Hun lægger også mærke til ham, men går så. Det får fortælleren til at afbryde sin vandring i haven og i stedet gå hjem. Her plages han af tanker om døden og smerter fra hjertet, men onanerer så i rasende tempo. Om aftenen drømmer han om hende, men er også bange for, at hun opfatter ham som sindssyg.

Fortælleren ser nu tilbage. Han fortæller om sin angstsygdom. Hvordan den startede som små panikanfald, men senere bliver til en blanding af dødslængsel og dødsangst. Han isolerer sig selv hjemme, holder op som gymnasielærer og ender på bistandshjælp. Han fortæller, at han finder ro hos træerne, især når han kravler op i en sølvløn og sidder i dens grene som en abe.

En dag han sidder oppe i sølvlønnen, kommer kvinden forbi og ser ham. Hun spørger ham, hvorfor han sidder deroppe. I deres dialog bliver det klart, at hun har lagt mærke til ham de andre dage. Hun synes, han ser fortabt ud. Da hun vil gå, beder fortælleren hende om at vente. Han kravler ned og går med hende. De taler sammen, og han inviterer hende på kaffe. På kaffestedet i haven sidder de over for hinanden. Fortælleren lægger mærke til nogle hvepse som er ved at dø i græss...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind