[6]

Realisme i dansk litteratur

Dette kompendie giver overblik over den litterære hovedstrømning og skrivestil realisme i dansk litteraturhistorie. Vi afgrænser realismen til at være en strømning fra 1870 og frem til i dag, fordi realismen for alvor slår igennem med det moderne gennembrud (ca. 1870-1895).

Kompendiet indeholder en noteside, hvor du hurtigt kan skabe dig et overblik over realismen. 

Derefter følger en række sider, der hjælper dig med at besvare spørgsmålet Hvad er realisme

Efterfølgende udpeger vi de kendetegn, vi finder i realistisk litteratur. Og vi kigger på nogle af de typiske temaer, realistisk litteratur handler om. 

Dernæst sammenligner vi realismen med modernismen, der er en anden hovedstrømning i dansk litteratur. 

Til sidst giver vi et overblik over de litteraturhistoriske perioder og strømninger, vi forbinder med realismen. Denne del af kompendiet er vi stadig i gang med at udarbejde. Vi dækker perioder og strømninger fra ca. 1870 til 1980. 

Bemærk, at begrebet realisme også bruges i Samfundsfag i gymnasiet. Her betegner realisme en hovedteori indenfor international politik.

Uddrag

Herunder finder du et uddrag fra vores kompendie om realisme:

Handlingen er lineært og traditionelt opbygget i realismen

Handlingsforløbet i realistiske tekster er typisk lineært opbygget. Det vil sige, at begivenhederne sker i den rækkefølge, de også ville ske i virkeligheden. Det lineære handlingsforløb gør det som regel lettere for læseren at følge med i handlingen i teksten. Vi skal ikke springe rundt mellem forskellige tider og steder. Vi følger fortællingens forløb fra start til slut. 

Den lineære opbygning har også den virkning, at begivenhederne i teksten virker til at følge logiske og naturlige årsagssammenhænge. Der er såkaldt kausalitet, dvs. en klar sammenhæng mellem årsag og virkning. 

Opbygningen i realistiske tekster er meget traditionel. Det er ikke meningen, at tekstens opbygning skal være eksperimenterende eller nyskabende. Der er derfor som regel en tydelig begyndelse, midte og slutning. I stedet skal opbygningen hjælpe læseren med at forholde sig til de virkelighedsnære temaer, teksten skildrer.  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Realisme i dansk litteratur

[6]
Bedømmelser
 • 23-08-2022
  Givet af HHX-elev på 2. år
  Klasse!
 • 30-12-2023
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 02-05-2023
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 02-05-2023
  Givet af HF-elev på 2. år