Handlingsforløb

På denne side gennemgår vi de forskellige slags forløb, handlingen i noveller kan følge. De fleste noveller vil have en handling, som passer med én af forløbene på siden. Men du kan også opleve, at nogle noveller blander træk fra forskellige handlingsforløb.

Lineær komposition

En novelle har en lineær komposition, når der er ét handlingsforløb, som udvikler sig fra et punkt i begyndelsen frem mod et nyt punkt i slutningen. Udviklingen gør, at handlingen fremstår sammenhængende og fremadskridende.

Tiden bevæger typisk sig kronologisk fremad. Det vil sige, at begivenhederne præsenteres i samme rækkefølge, som de skal forestille at foregå. Der er ingen eller kun ganske få afbrydelser i form af spring frem eller tilbage i tid (flashbacks og flashforwards).

Virkning

En lineær komposition betyder, at novellens handling er let at følge. Samtidig er noveller med en lineær komposition ofte lette at leve sig ind i. Der foregår en udvikling over tid, som gør handlingen nem at følge. 

Cirkelkomposition

En novelle har en cirkelkomposition, når slutningen vender tilbage til det samme punkt, som handlingen begyndte. Med andre ord går handlingen i ring, fordi begyndelsen og slutningen ligner hinanden.

En cirkelkomposition kan opstå på flere måder. Ofte skabes cirkelbevægelsen ved, at slutningen vender tilbage til den tid eller det sted, som fortællingen begyndte.

Cirkelkompositionen kan også opstå ved, at handlingen ingen reel...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind