Scenisk og panoramisk fremstilling

...

Forholdet mellem scenisk og panoramisk fremstilling

I mange noveller bruger fortælleren både scenisk og panoramisk fremstilling. Ofte bruges panoramisk fremstilling til at præsentere den overordnede sammenhæng, som novellens centrale begivenheder skal foregå i. Den panoramiske fremstilling giver os altså typisk de informationer, vi skal bruge, for at leve os ind i de begivenheder, der efterfølgende fremstilles scenisk.

Eksempel: I Karen Blixens “Ringen” bliver den panoramiske fremstilling brugt til at sætte rammen for den sceniske fremstilling. Den grønne overstregning markerer den panoramiske fremstilling, mens den lilla markerer den sceniske:

Det var en dejlig Junimorgen. Lette hvide Lammeskyer svævede højt paa Himlen, og Luften var fyldt med frisk, sød Duft. Lise havde en hvid, klar Kjole paa, og en stor italiensk Straahat med lyseblaa Baand. Hun og hendes Mand fulgte en romantisk slynget Vej gennem Haven og Parken, den blev til en Sti der førte over Engen, mellem Grupper af store Træer, over en Bæk og langs en lille Skov, ud til Faarefoldene. Konrad havde sat sig for idag at vise Lise sine Faar. [...] Faarene paa Gaar…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind