Fortælleteknik

Fortælleteknik handler om, hvem der fortæller, hvor vi ser handlingen fra, og hvordan fortælleren fremstiller handling, personer osv. Fortælleteknik kaldes også fortællerforhold eller fortælleforhold.

På de følgende sider kan du finde hjælp til nogle af de analysebegreber, vi typisk bruger, når vi arbejder med en novelles fortælleteknik:

Uddrag

Herunder finder du et uddrag fra siden om fortællertyper:

Alvidende fortæller

En alvidende fortæller har ubegrænset viden og indsigt. Fortællertypen har overblik over hele fortællingen og kan springe frem og tilbage i tid og sted og bevæge sig ind og ud af personernes tanker og følelser.

En alvidende fortæller behøver ikke bruge sin ubegrænsede viden og indsigt i hele novellen. Den alvidende fortæller kan f.eks. placere synsvinklen hos én person i længere perioder og dermed begrænse sin viden og indsigt til det, personen ser og ved. Den alvidende fortæller kan dog, i modsætning til den personbundne fortæller, altid bevæge sig udenfor personens synsvinkel igen og give informationer, som personen ikke har mulighed for at kende.

Den alvidende fortæller er mest almindelig i ældre noveller. Her afslører fortælleren ofte sin alvidenhed med fortællerkommentarer. 

Alvidende fortæller kaldes også autoritær fortæller eller olympisk fortæller.

Eksempel: “Kristian var glad for at se hende. Han mærkede et sug i maven, da hun smilede. For to uger siden havde hun smilet på samme måde til hans bedste ven, Lasse, mens de gemte sig bag cykelskuret i frikvarteret. Lasse havde stadig dårlig samvittighed over det, men han havde ikke sagt noget til Kristian endnu. Han nævnte det først den sidste skoledag, fire år senere, men da var det for sent at redde venskabet”.

Virkning

Den alvidende fortæller gør som regel, at noveller føles overskuelige og nuancerede. Fortælleren kan zoome ind på lige netop de dele af handlingen, som er vigtige, og vise dem fra ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind