Fortælleteknik

Fortælleteknik handler om, hvem der fortæller, hvor vi ser handlingen fra, og hvordan fortælleren fremstiller handling, personer osv. Fortælleteknik kaldes også fortællerforhold eller fortælleforhold.

På de følgende sider kan du finde hjælp til nogle af de analysebegreber, vi typisk bruger, når vi arbejder med en novelles fortælleteknik:

Herunder finder du et uddrag fra siden om upålidelige fortællere:

Vi afgør, om fortælleren er pålidelig, ved at se om fortællerens version af handlingen er i overensstemmelse med det, der ellers sker i novellen.

Bemærker en fortæller f.eks., at “alle virkede glade for min beslutning om at slå hunden ihjel”, mens de øvrige personer står med tårer i øjnene, bliver vi mistænksomme: Der virker til at være en uoverensstemmelse mellem det, fortælleren siger, og det, der rent faktisk sker. Denne uoverensstemmelse er et tegn på upålidelighed.

Det er ikke altid let at vurdere, hvornår fortælleren er upålidelig. Derfor gennemgår vi herunder nogle af de typiske tegn på upålidelighed hos en novellefortæller:

  • Fortælleren holder information tilbage. Vi opdager, at fortælleren undlader at fortælle noget.
    • Eksempel: Fortælleren undlader at fortælle om sine følelser for en anden person, selvom de er tydelige at se i fortællerens handlinger.
  • Fortælleren lyver. Vi opdager, at fortælleren siger noget, som er direkte usandt.
    • Eksempel: Fortælleren afviser at være blevet fyret, selvom fortælleren ser fyresedlen ligge hjemme på bordet.
  • Fortælleren over- eller underdriver. Vi opdager, at fortælleren gør noget til hhv. mere eller mindre, end det reelt er.
    • Eksempel: Fortælleren fremstiller sine egne evner og indsigter som langt større, end de faktisk er. Fortælleren giver f.eks. indtryk af at være et geni, der ved, hvad alle andre tænker, selvom det ikke er tilfældet.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind