Flere sproglige virkemidler

Titel

I din analyse af en novelles sprog er det næsten altid relevant at overveje titlens betydning. Titlen er interessant, fordi den udgør vores første møde med novellen. Vi læser titlen, før handlingen går i gang, og på den måde skaber titlen en række forventninger til fortællingen, som kommer til at præge vores læsning. Når du analyserer titlen på en novelle, kan du derfor overveje, hvilke forventninger titlen skaber, og om de bliver mødt.

Derudover kan du overveje, hvad titlen sætter fokus på i novellen. Titlen henviser nogle gange til en bestemt begivenhed eller til en eller flere af novellens personer og miljøer, som vi skal lægge mærke til. Andre gange vil titlen bære en mere symbolsk betydning, som måske sætter fokus på et tema eller et budskab i novellen.

Gentagelser

Gentagelser er, når ord eller sætninger går igen flere gange i en novelle. Gentagelser fungerer typisk sådan, at de forstærker og understreger noget. Vi lægger mærke til ord, som går igen, og dermed tillægger vi dem ekstra betydning.

Hvis flere sætninger i træk begynder eller slutter med de samme ord, kaldes gentagelserne hhv. anaforer og epiforer. Læs mere om anaforer og epiforer.

Modsætninger

Modsætninger er to ting, som er helt forskellige fra hinanden. Modsætninger kaldes også kontraster. Eksempler kunne være liv/død, sorg/glæde, ung/gammel, land/by, natur/kultur, fattig/rig, god/ond og kærlighed/had...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind