Novelletyper

På de følgende sider får du hjælp til at analysere, hvillen type eller undergenre novelle du arbejder med og beskrive dens særlige kendetegn og træk. Vi kigger først på to overordnede novelletyper: klassiske noveller og moderne noveller. Derefter giver vi hjælp til andre novelletyper, bl.a. noveller med definerende træk fra en litterær periode og undergenrer som kriminovelle og gysernovelle.

Vær opmærksom på, at det sjældent er så vigtigt, hvad du kalder forskellige novelletyper. Det vigtigste er, at du kan analysere og fortolke de særtræk, du ser i novellen. Det er f.eks. lige så godt at sige, at en novelle har træk fra gysergenren, som det er at kalde novellen en 'gysernovelle'.

Uddrag

Herunder finder du et uddrag fra vores side om novelletyper:

Fantastisk novelle

En fantastisk novelle har et overnaturligt eller magisk indhold, som afviger fra det, vi kender fra vores egen virkelighed. Det overnaturlige eller magiske blandes som regel med virkelighedsnære situationer, personer og miljøer, men det er det fantastiske, som er fremtrædende.

Det er vigtigt at overveje, hvad det overnaturlige eller magiske indhold bidrager med i en fantastisk novelle. En typisk virkning er, at læseren begynder at tvivle på, hvad der er virkelighed og fantasi. Derudover kan det fantastiske sætte et helt konkret og virkeligt problem i et nyt lys ved at præsentere det i en overnaturlig kontekst.

I din analyse kan du også overveje, hvordan det overnaturlige eller magiske fremstilles. I mange fantastiske noveller fremstilles det fantastiske som noget helt almindeligt, selvom det bryder med vores forståelse af naturlove og logik.

Fantastisk litteratur har flere fællestræk med den genre og strømning, som kaldes magisk realisme, og de to bruges indimellem også...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind