Genre

En novelle er en kortere fiktionsfortælling, som er skrevet som prosa, dvs. som ligefrem tekst uden verslinjer. Novellens korthed er ikke fast defineret, men teksten vil være typisk lang nok til at udgøre en hel fortælling (dvs. mere end et par linjer) og kort nok til ikke at være en roman (dvs. under ca. 50 sider).  

På de følgende sider kigger vi på novellens typiske genretræk og kendetegn, hvorefter vi gennemgår nogle forskellige novelletyper, dvs. undergenrer. Begge dele kan være relevante at medtage i din analyse, særligt hvis din novelle bryder med nogle af genrens typiske kendetegn eller har træk, der forbinder den med en bestemt undergenre.

Bemærk! Nogle gange kan du blive bedt om at lave en genremæssig perspektivering. Her skal du gennemgå novellens genretræk til sidst i opgaven og eventuelt sætte trækkene i forbindelse med en anden novelle eller genre.

Uddrag

Herunder finder du et uddrag af siden om genretræk og kendetegn:

En begivenhed som vendepunkt

Det er typisk for novellegenren, at der står en vigtig begivenhed i centrum. Begivenheden ændrer noget helt fundamentalt i handlingen og fungerer derfor typisk som vendepunkt. Den kan f.eks. nedbryde den etablerede verdensorden, fjerne eller skabe hovedpersonens muligheder eller vække nye, stærke følelser.

I klassiske noveller skal begivenheden helst være “uhørt”. Det vil sige usædvanlig og utrolig. Denne definition stammer fra den tyske forfatter Johann Wolfgang von Goethe, som skrev mange noveller i 1800-tallet og var med til at definere genren. 

I mere moderne noveller er begivenheden ikke altid lige så usædvanlig. Her kan den også være mere dagligdags, f.eks. et skænderi, en køretur eller et nabobesøg.

Begrænset persongalleri, miljø og tidsperiode

Noveller handler typisk kun om få personer, som befinder sig i få, afgrænsede miljøer. Denne begrænsning i antal af personer og miljøer er med til at give novellegenren sit koncentrerede udtryk: Unødvendige bipersoner og miljøskildringer er skåret fra, så der kun er ét fokuseret handlingforløb tilbage.

Samtidig foregår noveller typisk over en relativt kort tidsperiode. Den strækker sig ikke over flere årtier eller århundreder, som romaner ofte gør det. I stedet føles handlingsforløbet ofte tæt sammenpresset.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind