[582]

Novelle­analyse

I denne vejledning hjælper vi dig med at lave en analyse af en novelle. 

Vejledningen indeholder en noteside, som i stikordsform giver overblik over de vigtigste analysepunkter og -begreber i en novelleanalyse. Derefter følger en analysemodel, som giver starthjælp, hvis du har svært ved at finde ud af, hvordan du skal gribe analysen af din novelle an.

Har du allerede en god idé om, hvad novellen handler, er det bedre at kigge i vores grundige gennemgang af de analysepunkter og begreber, som er relevante i en novelleanalyse. Du skal ikke skal komme ind på alle de punkter, vi gennemgår i vejledningen, men udvælge de analysepunkter, der er mest interessante i forhold til netop den novelle, du sidder med. Det er altså novellen og ikke vejledningen, der skal være styrende for din analyse.

Vejledningen dækker komposition, fortælleteknik, personkarakteristik, miljø, sprog og genre. Derudover giver vi hjælp til fortolkning og perspektivering, og vi hjælper dig med at finde eksempler på novelleanalyser

Uddrag

Her får du et uddrag fra vores vejledning i novelleanalyse:

Ydre og indre personkarakteristik

Det er en god idé at kigge på både ydre og indre kendetegn, når vi beskriver og analyserer novellens personer. Sammen giver de et helhedsindtryk af personen.

Den ydre personkarakteristik fokuserer på det, vi umiddelbart kan se, høre og lugte i forhold til personen, vi beskriver. Det vil bl.a. sige personens udseende, alder, køn, tøj, stemme og sprog (f.eks. hæs stemme, dialekt eller slang), krop og bevægelser. 

Du kan også tage information om personens plads i samfundet med i den ydre karakteristik. Det kan f.eks. være en beskrivelse af personens bopæl, arbejde, økonomi, interesser eller plads i familie, gruppe eller lignende (f.eks. søster, højrehånd eller formand). 

Ofte vil den ydre karakteristik bruges til at sige noget om en persons indre. F.eks. kan en kvinde i pels, der går med næsen i sky, virke overlegen. 

Den indre personkarakteristik fokuserer på det, der foregår inde i personerne. Det vil sige følelser, tanker, værdier, holdninger, tro, drømme og personlighedstræk. 

Indre karakteristik kan også dække en persons særlige styrker og svagheder, f.eks. at være viljefast, modig, utålmodig eller stædig, og information om deres ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Novelleanalyse

[582]
Bedømmelser
 • 13-04-2011
  Givet af Studerende på 10. år
  god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model
 • 26-04-2011
  Det gode ved denne model, det er at den er meget dybdegående. Den har utrolig meget med, og de ting der er med i den, er samtidig godt beskrevet hele vejen igennem. Så på mange måder er det en idiotsikret model, som er rigtig god at benytte som et redskab til at foretage en Novelleanalyse.
 • 10-06-2024
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Super god - gav mig 12 i dansk!
 • 05-06-2023
  Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
  God og idiotsikker