[724]

Novelle­analyse

Denne analysemodel til noveller er en hjælp til dig, der skal lave novelleanalyse i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Analysemodellen indeholder mange forskellige ting, du kan komme ind på i en novelleanalyse. Det er dog vigtigt at sige, at du ikke skal komme ind på alt i din analyse. Derimod skal du udvælge de ting i analysemodellen, du kan bruge som inspiration til at analysere den bestemte novelle, du sidder med.

Udgangspunktet for din novelleanalyse skal altså være, hvad der kunne være interessant at analysere i novellen. Det er novellen og ikke analysemodellen, der skal være styrende for din analyse. 

Sådan kan du analysere en novelle

At analysere en novelle handler først og fremmest om at undersøge, hvordan novellens historie fortælles. Dvs. at gå i dybden med fx komposition, sprogbrug, fortælleteknik, personer, miljø og lignende. Handlingen i novellen er selvfølgelig central, men det vigtigste for at opnå en god karakter er, at du får analyseret, hvordan novellen fortælles, og hvordan sproget, fortælleteknikken og de øvrige virkemidler fungerer i novellen.

Opbygning af en novelleanalyse

I forenklet form kan en typisk novelleanalyse se sådan ud:

 1. En kort redegørelse for novellens handling (evt. kombineret med en analyse af, hvordan novellen er bygget op).
 2. En analyse, hvor du fokuserer på et bestemt tema eller en problemstilling i novellen. Her kommer du fx ind på komposition, genre, fortælleteknik, sprog, personer, miljø og lignende – alt efter hvad du mener, er vigtigt i netop din novelle.
 3. En fortolkning af novellen ud fra din analyse og ud fra et af de temaer, som novellen slår an. I fortolkningen ser du nærmere på, hvad novellen dybest set kan betyde. Her er det ofte godt at komme ind på fx tematik, symbolske betydninger, budskab, perioden osv.

Alt dette kommer vi nærmere ind på i denne novelleanalysemodel.

Uddrag

Her får du et uddrag fra vores novelleanalyse:

Struktur

De fleste noveller er bygget op om tre kernepunkter i fortællingen: begyndelsen, vendepunktet (’point of no return’) og slutningen. Det er godt, hvis din fortolkning medtænker både begyndelsen, vendepunktet og slutningen af novellen.

 • Begyndelsen af novellen sætter scenen og giver ofte vigtige praj om, hvad temaet og problemstillingen i novellen kan være. Her kan også ligge vigtige nøgler til en fortolkning.
 • I vendepunktet (’point of no return’) tager handlingen en drejning, eller der sker noget helt afgørende, som bestemmer det endelige handlingsforløb. Hvis novellen har et sådant vendepunkt, er det vigtigt at tage det med i fortolkningen, fordi det har en central position i novellen.
 • Slutningen i noveller er ofte bemærkelsesværdig eller overraskende, og den spiller derfor en vigtig rolle for fortolkningen. Hvilke betydninger ligger der i slutningen af novellen, og hvad betyder dette for din overordnede fortolkning af teksten?

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Novelleanalyse

[724]
Bedømmelser
 • 13-04-2011
  Givet af Studerende på 10. år
  god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model god analyse model
 • 10-12-2010
  Rigtig god model. Det er et godt dokument at gå ud fra, når man skriver en litterære artikel om en novelle. Bruger den selv som rettesnor, for at sikre mig, at jeg har været igennem alle områder af analysen. Dog tilføjer den ikke noget nyt, men redegør og repeterer det stof, man meget gerne skulle have gennemgået i timen. Men bestemt alle pointene værd!
 • 24-05-2020
  Givet af Studerende på 3. år
  fin kunne dog have været mere uddybende
 • 25-02-2020
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Mere kaffe