[695]

Novelle­analyse

Denne analysemodel til noveller er en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Novelleanalysemodellen indeholder mange forskellige ting, du kan komme ind på i en novelleanalyse. Det er dog vigtigt at sige, at du ikke skal komme ind på alt i din analyse. Derimod skal du udvælge de ting i analysemodellen, du kan bruge som inspiration til at analysere den bestemte novelle, du sidder med.

Udgangspunktet for din novelleanalyse skal altså være, hvad der kunne være interessant at analysere i novellen. Det er novellen og ikke analysemodellen, der skal være styrende for din analyse. 

Sådan kan du analysere en novelle

At analysere en novelle handler først og fremmest om at undersøge, hvordan novellens historie fortælles. Dvs. at gå i dybden med fx komposition, sprogbrug, fortælleteknik, personer, miljø og lignende. Handlingen i novellen er selvfølgelig central, men det vigtigste for at opnå en god karakter er, at du får analyseret, hvordan novellen fortælles, og hvordan sproget, fortælleteknikken og de øvrige virkemidler fungerer i novellen.

Opbygning af en novelleanalyse

I forenklet form kan en typisk novelleanalyse se sådan ud:

 1. En kort redegørelse for novellens handling (evt. kombineret med en analyse af, hvordan novellen er bygget op).
 2. En analyse, hvor du fokuserer på et bestemt tema eller en problemstilling i novellen. Her kommer du fx ind på komposition, genre, fortælleteknik, sprog, personer, miljø og lignende – alt efter hvad du mener, er vigtigt i netop din novelle.
 3. En fortolkning af novellen ud fra din analyse og ud fra et af de temaer, som novellen slår an. I fortolkningen ser du nærmere på, hvad novellen dybest set kan betyde. Her er det ofte godt at komme ind på fx tematik, symbolske betydninger, budskab, perioden osv.

Alt dette kommer vi nærmere ind på i denne analysemodel.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Novelleanalyse

[695]
Bedømmelser
 • 08-06-2010
  Super model, især rart med nogle eksempler undervejs.
 • 25-05-2010
  Analysen er okay dækkende. Kan bruges til at sikre sig en ordentlig aflevering.
 • 31-01-2019
  Givet af HF-elev på 1. år
  God overskuelig vejledning
 • 21-06-2018
  Givet af 3.g'er på STX
  luksus opg