Indre komposition

Den indre komposition i en novelle er fortællingens opbygning. Det vil sige måden, novellens handling er struktureret på. Herunder gennemgår vi de mest almindelige begreber i en analyse af en novelles indre komposition: 

Bemærk! Begreberne indre og ydre komposition har en anden betydning, hvor de beskriver måden, en novelles fortælling hhv. forestilles og fremstilles på. Læs mere på siden fabula og sjužet.

Uddrag

Herunder finder du et uddrag fra vores side om kronologi:

Flashforward

Et flashforward er et spring frem i tid. Du genkender et flashforward på, at noget fra fremtiden gengives midt i et ellers kronologisk forløb. Det er et virkemiddel, som bruges meget sjældent.

Typisk giver et flashforward indblik i en senere begivenhed, som får betydning for personerne i novellen. Flashforward kan på den måde bruges til at skabe forventninger til senere begivenheder og nuancere personkarakteristikken.

Eksempel: I en novelle om en skoledag er der flashforward, hvis vi midt i en matematiktime får gengivet scener fra eksamen senere på året. Flashforward er i det følgende markeret med blå:

Kristian skrev ordet 'hældningskoefficient' ned og kiggede så op på Marie. Hun sad og kiggede ned i sin formelsamling, og han glemte at lytte efter. Dét kom han til at fortryde. Til eksamen senere på året handlede første opgave om linjens ligning. Han stirrede fortvivlet ned på bogstaverne y,  a, x og b uden at ane, hvad han skulle stille op. Han kunne intet huske. Det hele var blankt, som det dokument han skulle skrive sine svar i. Maries hår var også blankt, som det lå ned over formelsamlingen. Han fortsatte med at stirre på hende resten af timen.

Forudgreb og varsler er ikke flashforwards

Flashforwards kan ligne de fortælletekniske virkemidler, som hedder forudgreb og varsler. Forudgreb og varsler bruges til at give en antydning af, hvad der (måske) sker senere i fortællingen. De kan derfor ligne flashforwards, fordi de peger fremad i tiden. Forskellen er, at flashforwards faktisk viser, hvad der sker senere, mens forudgreb og varsler kun antyder det.

Bemærk, at forudgreb bruges som synonym for flashforward i nogle lærebøger. Her har det altså samme betydning som...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind