Novellens tre dele

Det er ofte gavnligt at opdele en novelle i tre dele, når du skal analysere den. De tre dele er begyndelse, midte og slutning. På de følgende sider viser vi, hvilke begreber du kan bruge i din analyse af delene:

Uddrag

Uddrag fra siden om novellens midte:

Vendepunkt

Vendepunktet er det punkt i en novelle, hvor handlingen på en eller anden måde ændrer retning. Vendepunktet sætter altså gang i en vigtig udvikling eller forandring i teksten.

Vendepunktet falder ofte sammen med point of no return. 

Eksempel: En agerhøne redder en families liv i vendepunktet i Martin A. Hansens novelle “Agerhønen”. Familien i novellen står i en håbløs situation. De ser ud til at skulle dø af sult, mens så rammer agerhønen døren til deres hjem. Efter agerhønens ankomst vækkes et håb for familien, som får mad på bordet i form af agerhønen. Der sker dermed en markant ændring af familiens situation i vendepunktet.

Point of no return

Et point of no return er et afgørende punkt i en fortælling, hvor handlingen ikke længere kan vende tilbage til udgangspunktet. Der er ikke længere nogen vej tilbage, og handlingen må herfra bevæge sig fremad mod en form for konfliktløsning. 

Klimaks

Klimakset i en novelle er det punkt i handlingen, hvor konflikten og spændingen kulminerer, dvs. når deres højdepunkt. Klimakset vil typisk være et dramatisk og forløsende øjeblik, som giver svar på, hvordan konflikten i teksten bliver løst. I mange noveller vil klimaks og vendepunkt være det samme øjeblik. 

Hvis klimakset ikke giver en tilfredsstillende eller forventelig løsning på konflikten, kan vi tale om et antiklimaks. Konflikten ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind