Billedsprog

Symbol 

Et symbol er en genstand, person, handling eller lignende, som bærer en særlig, overført betydning i en novelle. Symboler har ofte en vigtig betydning i noveller, hvor deres symbolik understreger et tema eller budskab.

Nogle symboler forstår og genkender vi med det samme, fordi de er så udbredte og velkendte i vores kultur. F.eks. genkender vi automatisk et hjerte som symbol på kærlighed, mens et dødningehoved symboliserer død.

Andre symboler kræver lidt viden eller research om bestemte religioner, historiske begivenheder, myter, litterære perioder osv. F.eks. kan en slange være et symbol på fristelse, fordi det er slangen, som frister kvinden Eva i syndefaldsmyten.

Du kan også møde symboler, som får tildelt deres betydning gennem måden, de fremstilles på i novellen. Deres symbolik er altså kun klar, hvis vi tolker dem i forhold til resten af fortællingen. Det kan f.eks. være, at en termokande eller en lussing bærer en særlig betydning i en novelle, selvom de al almindelighed ikke har andre betydninger end “beholder til væske” og “slag på kinden”.

Husk altid at tolke symbolerne i forhold til novellens tema og budskab. Selvom nogle symboler er ret faste i deres betydning, kan en novelle godt lege med vores forventninger og tillægge nye, ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind