Fremstillingsformer

Fremstillingsformer er måder, man kan fremstille noget på i en historie. Der findes to inddelinger:

  • De fem fremstillingsformer: beretning, beskrivelse, dialog, refleksion og fortællerkommentar
  • Scenisk og panoramisk fremstillingsform

Her gennemgår vi begge dele.…

...

De fem fremstillingsformer

Man kan definere fremstillingsformerne lidt forskelligt. Her har vi valgt: beretning, beskrivelse, dialog, refleksion og fortællerkommentar. De tre første er de vigtigste, og de er som regel alle sammen i brug i en novelle. Det er dog forskelligt, hvor meget de benyttes. Refleksion benyttes af og til, mens fortællerkommentarer er mere sjældne i noveller.

Beretning

Beretning vil simpelthen sige, at der fortælles, hvad der sker. Dette er den grundlæggende og mest normale fremstillingsform i en novelle. Vi kender den også fra andre fortællende genrer som fx eventyr, legender og sagaer.

Når beretning er den dominerende fremstillingsform, giver det teks…

...

Panoramisk og scenisk fremstillingsform

Scenisk og panoramisk fremstillingsform er mere overordnede fortælletekniske begreber end beretning, beskrivelse, dialog og kommentar. Scenisk og panoramisk fremstilling handler om, hvordan fortælleren overordnet vælger at fremstille nogle begivenheder i novellen. I noveller er den sceniske fremstillingsform den mest benyttede, fordi novellen som genre er meget scenisk.

Panoramisk fremstilling

Den panoramiske fremstillingsform giver et overblik over handlingen. Det kan sammenlignes lidt med, når kameraet i en film zoomer ud og panorerer hen over scenen. Her får …

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind