Miljø

I en novelleanalyse er en miljøkarakteristik og en miljøbeskrivelse omtrent det samme. Begge dele handler om at vise, hvordan miljøet fremstilles i novellen, og hvilken virkning miljøet har i teksten og i forhold til tematikken i novellen.

Når miljøet, eller et skift i miljø, spiller en vigtig rolle i novellen, er det en god idé at komme ind på dette i din analyse. Det kan du især gøre ved at se på, hvilken funktion miljøet har i teksten.

Det sociale og fysiske miljø

Når man taler om miljøet i en novelle, skelner man mellem to typer miljø; det fysiske miljø og det sociale miljø:

  • Det fysiske miljø er de rent fysiske rammer, som man befinder sig i. Dvs. om man er fra landet eller byen, fra et kystområde eller en bjergegn osv. Desuden om man bor i en lille hytte på landet, i en byvilla, på en gård, i en lille lejlighed osv.
  • Det sociale miljø handler om, hvilken samfundsgruppe man tilhører - overklasse, middelklasse, underklasse, arbejdermiljø, landsbymiljø, intellektuelt miljø, sociale tabere, kriminelt miljø, misbrugsmiljø osv. Desuden har det at gøre med opdragelse, uddannelsesniveau, sprogbrug, normer, forbrugsvaner, kulturelle interesser, samfundssyn osv.

NB: Oftest, når man bare taler om miljøet i en novelle, b...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind