Sprog

Sproget er de ord og sætninger, novellen er bygget af, og det er altid godt at komme ind på sproget i din analyse.

Ofte vil du faktisk allerede være i gang med at analysere sproget, når du arbejder med nogle af de andre analysepunkter i vejledningen. F.eks. kigger du på sproget, når du analyserer de ord, der er brugt til at beskrive novellens personer og miljø.

Alligevel kan det være en god idé at fokusere helt specifikt på de sproglige virkemidler i en novelleanalyse. På den måde får du undersøgt, om novellen har en overordnet stil og tone, om den indeholder sproglige billeder, der er vigtige for at forstå handlingen, og om andre virkemidler som titel eller tegnsætning har betydning.

På de følgende sider kan du finde hjælp til de analysebegreber, vi typisk bruger, når vi arbejder med en novelles sprog:

Vil du efterfølgende vide mere om at analysere sprog, har vi et helt kompendie om sproglige virkemidler, du kan læse videre i. Her finder du uddybende forklaringer og flere begreber.

Uddrag

Herunder finder du et uddrag fra siden om stil og tone:

Lav sproglig stil

Lav sproglig stil er et uhøjtideligt og uformelt sprog, som fremstår hverdagsagtigt og enkelt. Lav stil har træk fra talesproget. Det vil sige, at sætningerne er korte og ufuldendte, grammatikkens regler brydes, og ordvalget er præget af slang, bandeord, dialekt, pauser og gentagelser.

I noveller kan lav stil markere, at fortælleren eller personerne kommer fra underklassen. Den kan også markere, at de kommer fra bestemte områder eller grupper, hvis de taler med dialekt eller slang. Lav stil kan desuden virke realistisk, fordi sproget fremstår virkelighedsnært og troværdigt.

Læs mere om lav sproglig stil.

Neutral stil

Neutral stil er sprog kendetegnet ved at være næsten fri for værdiladede ord, billedsprog, usædvanlig sætningsopbygning og andre særlige træk. Er sproget helt neutralt, gør det typisk teksten overfladisk og kold at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind