Ordvalg og sætningsopbygning

Ordvalg

Ordvalg handler om, hvilke ord og ordklasser novellen indeholder. Ordvalget er vigtigt at være opmærksom på, hvis nogle ord gentages, skiller sig ud eller bærer en særlig værdi. 

Ordvalget kan også være interessant, hvis det signalerer et bestemt tilhørsforhold, f.eks. til en gruppe, et sted eller en tid.

Ordklassernes virkning

Adjektiver og adverbier bruges typisk til at beskrive noget. Eksempler er ord som “smuk”, “fattig”, “enormt”, “forhåbentlig” og “snart”. Vi får som regel lettere ved at forestille os personer og miljøer, hvis der er mange adjektiver og adverbier i en novelle. Ordene giver nuancer og detaljer, hvilket gør novellen medrivende og levende.

Substantiver er de 'navne', vi bruger om både konkrete personer, dyr og genstande samt mere abstrakte begreber. Eksempler er “kvinde”, “hund”, “stol”, “arbejde” og “død”. Substantiver er vigtige at lægge mærke til, hvis de bærer en bestemt værdi eller medbetydning. Dette kaldes også konnotation. Bliver en hund f.eks. kaldt en “køter”, giver det os et negativt indtryk af hunden.

Verber bruges som regel til at signalere en eller anden form for handling eller forandring. Eksempler er “gik”, “løber”, “tænker” og “hadede”. Verber kan bære mange forskellige bet...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind