Personkarakteristik

En personkarakteristik er en beskrivelse og analyse af en novelles personer. Formålet med personkarakteristikken er at forklare, hvem personerne er, og hvordan de fremstilles i novellen.

Hvem er personerne?

I din personkarakteristik er det vigtigt at få styr på, hvilke personer der er med i novellen, og hvilken rolle de spiller. 

Persongalleri

En novelles persongalleri dækker de personer, der er en del af handlingen. Persongalleriet er som regel småt i en novelle, omkring to-fem personer, men du kan også opleve, at det er større.

Persongalleriet kan udover mennesker omfatte dyr, legetøjsfigurer og andre genstande, der beskrives og behandles som personer i novellen.

Hovedperson

Hovedpersonen er den vigtigste person i en novelle. Vi følger som regel hovedpersonen gennem hele handlingsforløbet og fokuserer på denne persons handlinger og udvikling. Ofte har vi adgang til personens indre.

Nogle noveller har to eller flere hovedpersoner.  Er én af dem vigtigere end de andre, kan vi kalde personen for den primære hovedperson, mens de andre er de sekundære hovedpersoner.

Bipersoner

Bipersoner spiller som regel en vigtig rolle for hovedpersonen og handlingen, men de står ikke i centrum for fortællingen ligesom hovedpersonen.

Bipersonernes rolle kan være at sætte hovedpersonen i et bestemt lys. Virker de f.eks. bange for hovedpersonen, giver det indtryk af, at hovedpersonen er farlig. Bipersoner kan også være med til at flytte hovedpersonen et bestemt sted hen i handlingen eller sørge for, at hovedpersonen gennemgår en udvikling.

Hvordan fremstilles personerne?

Din personkarakteristi...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind