Handlingsforløb og tid

Det kan være en god idé at se på, hvordan det tidsmæssige forløb i novellen er bygget op, for det skaber overblik over novellens opbygning og handlingsforløb.

Forskellige forløb

En handling kan have forskellige former for forløb. Her er de fire mest almindelige:

Lineært forløb: Et lineært forløb vil sige, at handlingen er sammenhængende og foregår kronologisk, dvs. i den rækkefølge, begivenhederne finder sted. Det giver ofte novellen et realistisk præg.

Cirkulært forløb: I et cirkulært forløb (cirkelkomposition) vender man på én eller anden måde tilbage til udgangspunktet for novellen. Dette giver ofte en fornemmelse af en stærk sammenhæng i teksten. Det kan både være positivt og negativt for hovedpersonen at være tilbage samme sted.

Fragmenteret forløb: I et fragmenteret forløb springes der meget rundt i tid, sted og handling, og der benyttes fx flashbacks, uden at det markeres særlig tydeligt. Et fragmenteret forløb giver et usammenhængende og splittet udtryk.

Rammefortælling: En rammefortælling er en novelle, hvor der på én eller anden måde er en ramme, som omslutter selve historien. Her er det ofte interessant at analysere forholdet mellem selve fortællingen og rammen, fordi de påvirker hinanden og sætter hinanden i perspektiv.

Hvordan er handlingsforløbet i din novelle bygget op?

Eksempler

Lineært forløb: I Pia Juuls novelle ”En flinker fyr” er forløbet lineært, og begivenhederne foregår altså kronologisk. Novellen handler om et par, hvis nabo er blevet dræbt. Novellen beskriver parrets reaktioner og handlinger, fra de afhøres af politiet omkring mordet, og til kvinden finder en blodig økse i vasketøjskurven. Det lineære forløb gør i dette tilfælde, at fundet af øksen til slut kommer som en stor overraskelse, og at det er slutningen på novellen, der bliver afgørende for, hvordan den øvrig

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind