Handlingsforløb og tid

Det kan være en god idé at se på, hvordan det tidsmæssige forløb i novellen er bygget op, for det skaber overblik over novellens opbygning og handlingsforløb.…

...

Forskellige forløb

En handling kan have forskellige former for forløb. Her er de fire mest almindelige:

Lineært forløb: Et lineært forløb vil sige, at handlingen er sammenhængende og foregår kronologisk, dvs. i den rækkefølge, begivenhederne finder sted. Det giver ofte novellen et realistisk præg.

Cirkulært forløb: I et cirkulært forløb (cirkelkomposition) vender man på én eller anden måde tilbage til udgangspunktet for novellen. Dette giver ofte en fornemmelse af en stærk sammenhæng i teksten. Det kan både være positivt og negativt for hovedpersonen at være tilbage samme sted.

Fragmenteret forløb: I et fragmenteret forløb springes der meget rundt i tid, sted og handling, og der benyttes fx flashbacks,…

...

Fremdrift og udvikling

Hvad får handlingsforløbet i novellen til at skride fremad?

At en eller flere konflikter gennemspilles:

  • Hvilke konflikter er der tale om?

At der er et ’point of no return’ i novellen: Dvs. et vendepunkt i novellen, hvor en person tager et afgørende valg, eller der sker en afgørende begivenhed, som afgør handlingsforløbet. Derfra er der ingen vej tilbage, og handlingen må gå, som den går.  Dette er et typisk novelletræk, der sikrer, at handlingen er forholdsvis kort og kompakt.

At handlingsforløbet foregribes i begyndelsen a…

...

Flashback og flashforward

Flashback og flashforward er måder at bryde med den almindelige kronologiske tid, dvs. den rækkefølge begivenhederne finder sted i novellen. Ved et flashback ses der tilbage på begivenheder, der er sket tidligere. Ved et flashforward ses der frem på begivenheder, der vil ske senere. Det mest normale i noveller er flashback.

Bruger novellen flashbacks? Dvs. ses der tilbage til hændelser i fortiden?

  • Dette kan den fx gøre for at forklare noget for læseren, skabe undren eller for at skabe…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind