Skrivestil: Realistiske og naturalistiske træk

Kritisk realisme og naturalisme skulle vise virkeligheden

Under det moderne gennembrud opstod to strømninger inden for litteraturen: kritisk realisme og naturalisme. De havde flere fællestræk - især målet om at vise virkeligheden, som den var, uden pynt. En afgørende forskel var, at hvor den kritiske realisme netop skulle være kritisk, var målet for naturalismen, at den blot skulle beskrive verden, som den er - objektivt som en videnskabsmand. Så måtte læseren selv reflektere og eventuelt forholde sig kritisk. Dog kan man sige, at fordi de naturalistiske forfattere også typisk fokuserede på samfundets problemer, var der automatisk indbygget en kritik i naturalismen.

Begge strømninger var et opgør med de forudgående litterære strømninger: nationalromantikken og biedermeier. Under denne form for litteratur havde forfatterne fokuseret på det smukke og hyggelige ved Danmark og lukket øjnene for problemer som fattigdom og kvindeundertrykkelse.

Et dukkehjem rummer både realistiske og naturalistiske træk

I det følgende afsnit kan du læse om, hvordan realisme og naturalisme kommer til udtryk i Ibsens drama. Vi anbefaler dig også at læse vores sektion om skuespillets genre; her uddyber vi flere realistiske og naturalistiske træk - nu direkte koblet op på genren naturalistisk teater. Især anbefaler vi dig at læse afsnittet dér om, hvordan arv, miljø og drifter kommer til udtryk i skuespillet. Her vil du kunne finde mange guldkorn om Et dukkehjem.

Replikker

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind