Metaforer

Metaforer om Nora

Henrik Ibsens Et dukkehjem rummer en del metaforer i karakterernes replikker. Her er de med til at vise os deres indbyrdes forhold og understøtte skuespillets temaer. Torvald Helmer har mange kælenavne til Nora, og disse er alle metaforer. De er primært hentet fra de to semantiske felter, altså betydningsområder, vi kunne kalde “forhold til penge” og “dyreriget”. Eksempelvis kalder han Nora for “lille spillefuglen” (s. 6) og “lille ødeland” (s. 7). Hvis du skulle sidde nu og rynke panden, er en ødeland en person, der ikke kan finde ud af at spare på pengene.

Især Helmers dyremetaforer er interessante: Det er ofte ord, der leder tanken hen på ret nuttede dyr, og de fleste af dem lever desuden oppe i luften. Inden for de første par sider i dramaet har han allerede kaldt sin kone for “lærkefuglen”, “ekornet” (egernet) og “sanglærken” (s. 5-6). Senere i skuespillet, da Nora er blevet afsløret og viser sin frygt, skifter Helmer til en dyremetafor, der betegner et sårbart, frygtsomt dyr: “Her er ly for dig; her skal jeg holde dig som en jaget due, jeg har fået reddet uskadt ud af høgens kløer.”  (s. 85).

Virkning

Når Helmer sammenligner sin kone med nuttede, ubegavede og sårbare dyr, tegner det et billede af Nora som sød, men dum og som en, der har brug for en mands beskyttelse. Faktisk understøtter hendes egen opførsel dette billede i begyndelsen af skuespillet. At dyrene i metaforerne alle sammen lever oppe i luften (inklusiv egernet, der lever i trætoppene) viser desuden symbolsk, at Helmer ikke mener, at hans kone har den store jordforbindelse; hun er flyvsk og urealistisk i sin tankegang.

Helmers mange metaforer viser dels, hvordan han selv ser på sin kone, og dels udtrykker de også, hvordan mange andre dengang ville se på Nora og hendes rolle. Derudover kan du jo spørge dig selv, hvordan metaforerne påvirkede dit indtryk af N...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind