Temaer

Henrik Ibsens drama Et dukkehjem fra 1879 rummer en række forskellige temaer, og flere af dem er også nogle, han kredser om i andre af sine værker. I vores fortolkning har vi valgt tre centrale temaer ud, som du ofte vil møde, hvis du arbejder med dramaet i gymnasiesammenhæng.

Den første tematik er det, vi kalder det gode ægteskab. Hovedpersonen Nora kalder det lidt tåget for “det vidunderlige”, og vi hjælper dig med at forstå, hvad hun mener med det udtryk. Når Nora siger sådan, hænger det sammen med, at selvom hun har frygtet sin mands reaktion på hendes bedrageri, så har hun også hele tiden håbet på, at det ville føre til noget bedre. At Helmer ville anerkende hendes store rolle i hans helbredelse for år tilbage og omsider se hende som en ligeværdig partner og ægtefælle.

Den anden tematik er datidens kvindesyn. Her er det vigtigt at holde sig for øje, at Et dukkehjem foregår i en helt anden historisk kontekst, hvor kvinder ikke havde de samme rettigheder som i dag. Ibsen kritiserer netop det uretfærdige i, at samfundet holder kvinder fra at realisere deres fulde potentiale. Her er det naturligvis Nora, der er eksemplet.

Den tredje tematik er datidens mor...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind