[1]

Naturalisme

Dette kompendie giver grundig hjælp til naturalismen, der er en retning i det moderne gennembrud i dansk litteraturhistorie. 

Kompendiet indeholder en side med noter, hvor du hurtigt kan skabe dig et overblik over retningen. 

Derefter følger en række sider, der går mere i dybden med naturalismen. Først har vi en side, der hjælper dig med at besvare spørgsmålet: Hvad er naturalismen

Efterfølgende udpeger vi nogle af de typiske kendetegn og træk i naturalistisk litteratur, som kan være gode at kende, når du skal analysere tekster fra slutningen af 1800-tallet. 

Til sidst har vi en side, hvor vi præsenterer de genrer, naturalisterne typisk bruger. 

Vil du vide mere om den litteraturhistoriske periode, som naturalismen er en del af, kan du læse videre i vores kompendie om det moderne gennembrud.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag vores kompendie om naturalismen i dansk litteraturhistorie:

J.P. Jacobsen er en vigtig figur i naturalismen

Forfatteren J.P. Jacobsen er måske den mest kendte naturalist i Danmark. Man siger ofte, at hans tekster “Mogens” og Fru Marie Grubbe er hhv. den første naturalistiske novelle og roman i dansk litteraturhistorie. Jacobsen er således den forfatter, der for alvor sætter naturalismen i gang som retning.

Jacobsen oversætter bl.a. Charles Darwins On the Origin of Species (1859) til dansk med titlen Om arternes oprindelse i 1872. Han er på den måde med til at gøre Darwins teori mere kendt i Danmark, hvilket får stor betydning for det menneskesyn, der udvikler sig i under naturalismen. 

Jacobsen er generelt meget interesseret i naturvidenskaben og studerer biologi på Københavns Universitet. Han har en helt særlig skrivestil, der blander den naturvidenskabelige tankegang med billedsprog og detaljeret beskrivelser af menneskets indre liv. På den måde er han egentlig ikke typisk naturalist: Han eksperimenterer mere med formen og sproget end de fleste forfattere fra slutningen af 1800-tallet. 

Udover Jacobsen er to kendte naturalister norske Amalie Skram og svenske August Strindberg. Begge forfattere skriver litteratur, der tydeligt er påvirket af en naturvidenskabelig tankegang. F.eks. ses mennesket som et stykke natur i Skrams novelle “Karens Jul” og Strindbergs drama Frøken Julie.

Værker af forfattere som Henrik Pontoppidan, Herman Bang, Olivia Levison og Henrik Ibsen kan desuden også have naturalistiske træk.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Naturalisme

[1]
Bedømmelser
  • 29-05-2022
    Givet af 3.g'er på STX