[57]

Et dukkehjem

Vi giver dig i denne analysehjælp Studienets grundige vejledning til at analysere og fortolke dramaet Et dukkehjem af Henrik Ibsen. Her kan du først finde resuméer af alle tre akter samt ordforklaringer og baggrundsinformation om den tid, skuespillet er skrevet i, og om hvordan Ibsens værk blev modtaget. Dernæst kan du fordybe dig i vores detaljerede analyse og fortolkning, hvor vi blandt andet fører dig igennem miljø, dramatiske virkemidler, personkarakteristik og tematik. Afslutningsvis giver vi dig et bud på en litteraturhistorisk og en tematisk perspektivering af dramaet. Som det sidste kan du finde hjælp til at skrive større skriftlig opgave om Et dukkehjem - for eksempel DHO eller SRP.

Analysehjælpen rummer også arbejdsspørgsmål til teksten, så du kan øve dig i at besvare dem, før du læser analysehjælpen.  

Dramaet Et dukkehjem er skrevet af den norske dramatiker Henrik Ibsen. Det udkom den 4. december 1879 på Gyldendalske Boghandels Forlag og blev  opført som teater den 21. december 1879 på Det Kongelige Teater i København med stor succes. Dog vakte dramaet og dets tematikker om blandt andet kvindefrigørelse så stor opsigt, at man på nogle tyske teatre krævede en alternativ - og mere idyllisk - slutning for at opføre det i Tyskland.

Bemærk, at Et dukkehjem findes i flere forskellige versioner, og derfor kan sidetallet også afvige. Den udgave, som vi citerer i vores analyse, er hentet fra den norske hjemmeside www.ibsen.uio.no, hvor du gratis kan downloade dramaet. Udgaven er redigeret af Christian Janss m.fl. og omtales som "Hovedtekst, 1. udgave".

Her kan du se et uddrag af analysehjælpen:

Et realistisk skuespil, der foregår i hjemmet

Henrik Ibsens Et dukkehjem tilhører den genre, man kalder naturalistisk dagligstuedrama. Denne type drama rummer mange realistiske træk og er inspireret af naturalismen. Først og fremmest foregår den dramatiske konflikt i hjemmet. Alle scenerne i Et dukkehjem udspiller sig i den dagligstue, som danner rammen om Nora og Helmers liv sammen. Publikum kan så at sige studere dramaets personer i deres naturlige miljø, hvilket er helt i tråd med naturalismens ide om, at litteratur skal være som videnskabsmanden, der beskriver selv de mindste detaljer om alt levende.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Et dukkehjem

[57]
Bedømmelser
 • 27-01-2022
  Givet af 3.g'er på STX
  Jeg har ikke læst det hele igennem, men det er en meget god hjælp for mig at læse gennem disse analyser, især fordi jeg ikke er dansker så jeg kan lære mange flere danske analyse ord. Takk :)
 • 29-05-2021
  Givet af HHX-elev på 2. år
  God dybdegående analyse med mange forskellige vinkler
 • 18-11-2022
  Givet af 3.g'er på STX
  Meget fint :))
 • 10-05-2021
  Givet af 2.g'er på STX
  God forståelse