Fru Linde

Fru Linde går fra rollemodel til rebel

Noras barndomsveninde Kristine Linde er en interessant karakter i Henrik Ibsens Et dukkehjem, især med hensyn til tematikker som kvindesyn, kærlighed og ægteskab. Hun udgør en interessant kontrast til Nora. Da vi møder fru Linde i første akt, er hun en udslidt, trist enkefrue, der står tilbage uden børn eller indhold i livet efter et kærlighedsløst ægteskab. Hun er ældre end Nora og opfører sig også moderligt over for hende. For eksempel stryger hun Nora over håret (s. 12). Indimellem opfører fru Linde sig ligefrem bedrevidende over for sin veninde: “Nora, Nora, er du endnu ikke bleven fornuftig?” (s. 13).

Fru Linde har tidligere gjort det, man forventer af en kvinde: Da hendes far døde, giftede hun sig med en velhavende mand, der kunne tage sig af hende samt hjælpe hende med at forsørge hendes syge mor og to yngre brødre. Og det selvom hun i virkeligheden elskede Krogstad. Dengang skulle respektable kvinder fra middel- og overklassen ikke arbejde, og ægteskab var derfor den eneste mulighed, når det kom til at sikre sig økonomisk tryghed og social status.

Desværre føler fru Linde ikke, at hendes fornuftige valg er blevet belønnet: For tre år siden mistede hendes mand alle sine penge og døde fra hende, og siden har hun måttet arbejde for at tjene til livets ophold: “De sidste tre år har været som en eneste lang hvileløs arbejdsdag for mig.” (s. 14). Nu er hendes mor også død og hendes brødre blevet selvforsørgende, så nu har hun ingen tilbage at være noget for, og det har gjort hende bitter: “Det er det værste ved en stilling som min, at den afsætter så megen bitterhed i sindet.” (s. 15).

Hendes valg i fortiden er også forklaringen på, at fru Linde i tredje akt vender på en tallerken og bliver lidt af en rebel, i hvert fald sammenlignet med før. Hun har egentlig lovet Nora at overtale Krogstad til at opgive sin trussel mod Nora og Helmer, og hun skylder da også Nora tak for at have sikret hende et job i Helmers bank. Derudover ved hun også, at Krogstad ikke er en velanset mand på grund af hans fortid med dokumentfa...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind