Skriv opgave om Et dukkehjem

Slutningen af Et Dukkehjem blev brugt ved eksamen i skriftlig Dansk A på HHX den 20. maj 2021. Opgaveformuleringen så således ud:

Foretag en analyse og fortolkning af Et Dukkehjem (uddrag). Perspektivér teksten litteraturhistorisk.

I vores podcast taler vi om uddraget fra dramaet og giver dig hjælp til at analysere, fortolke og perspektivere det. På den måde får du en god hjælp til at komme i gang med din opgave.

Du kan også lytte til podcasten, selvom du ikke skal skrive opgaven. Den gør dig nemlig en del klogere på, hvad der foregår i slutningen af dramaet. 

Medvirkende

Kasper (ph.d. i Litteraturhistorie)

Michael (cand.mag i Dansk og Filosofi)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Han bliver mere og mere desperat. Han spørger endda, da det går op for ham, at hun ikke elsker ham længere: ”Men kan vi da ikke bo her som broder og søster?” Altså kan vi ikke bare holde fast i samlivet? Hun bliver meget mere formel:

NORA: Hør, Torvald; – når en hustru forlader sin mands hus, således, som jeg nu gør, så har jeg hørt, at han efter loven er løst fra alle forpligtelser imod hende. Jeg løser dig ialfald fra enhver forpligtelse. Du skal ikke føle dig bundet ved noget, lige så lidt, som jeg vil være det. Der må være fuld frihed på begge sider. Se, her har du din ring tilbage. Giv mig min.

Her har hun tydeligt overtaget samtalen, og han lystrer faktisk:

HELMER: Også dette?
NORA: Dette også.
HELMER: Her er den.

Så det er hende, der har overtaget samtalen og magten i forholdet her. Helt klart, og han spørger så hen mod slutningen, om hun aldrig ville tænke på ham. Jo, det ville hun selvfølgelig. ”Må jeg skrive dig til, Nora?” spørger han.

NORA: Nej, – aldrig. Det får du ikke lov til.
HELMER: Å, men sende dig må jeg dog –
NORA: Intet; intet.

Altså han vil gerne have lov til at blive i den rolle, som han ser sig selv i. som den der hjælper hende og sender hende ting og sager og henvender sig. Men vi kan også godt fornemme en afmægtighed i hans spørgsmål.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind