Opbygning

Et dukkehjem er opdelt i tre akter og foregår i julen

Henrik Ibsens naturalistiske drama Et dukkehjem er opbygget i tre akter. Hver akt svarer her til én dag, og hovedpersonen Nora gennemgår en stor udvikling over de tre dage. Det kan ses rent symbolsk ved, at skuespillet begynder med, at Nora kommer ind i hjemmet, glad og lastet med gaver til sin familie. Som kontrast slutter skuespillet med, at Nora forlader hjemmet og sin familie, tomhændet og tilsyneladende uden noget ønske om at have mere med dem at gøre.

Her kan du se en kort oversigt over opbygningen og plottets udvikling i Et dukkehjem:

Første akt: Juleaftensdag

  • Alle centrale personer introduceres: Nora, Torvald Helmer, fru Linde, doktor Rank og Krogstad.
  • Konflikten omkring Noras hemmelige lån bag Helmers ryg og Krogstads kendskab hertil udrulles: Krogstad truer Nora med at afsløre hendes lån og dokumentfalsk over for Helmer, hvis ikke hun skaffer ham hans stilling i Helmers bank tilbage.
  • Nora fremstilles generelt som naiv og ubekymret, og hjemmet hos Helmers fremstår som hyggeligt og rart.

Anden akt: 1. juledag

  • Konflikten bliver værre og værre, og Nora præsenteres for mulige løsninger: Hun kan for eksempel forsøge at overtale sin mand til at beholde Krogstad; hun kan bede den rige doktor Rank om penge til at købe Krogstads tavshed; hun kan begå selvmord af skam og håbe, at det renser Helmer for skyld; eller veninden fru Linde kan forsøge at overtale Krogstad til at opgive sin trussel.
  • Nora fremstilles som lidt mere selvstændig og kritisk end i første akt.

Tredje akt: 2. juledag

  • Plottet når sit klimaks, da Helmer læser Krogstads afsløring af Noras bedrag, hvorefter  han støder Nora fra sig.
  • Konflikten løses, da Nora efter en alvorlig samtale med Helmer vælger at forlade ham og børnene for at finde sig selv.
  • Nora fremstilles som markant mere kritisk og selvstændig, og hjemmet hos Helmers fremstår mere som et fængsel for hende end et egentligt hjem.

Virkning

I løbet af skuespillet stiger spændingen om, hvorvidt Nora vil blive afsløret, ligesom vi også langsomt finder ud af mere om karakterernes fortid. For eksempel hører vi om Noras bedrag i små bidder, og det afsløres også hen ad vejen for os, at fru Linde og Krogstad engang var tæt på at gifte sig. Den stigende spænding gør, at vores opmærksomhed holdes fanget, så vi ønsker at se eller læse dramaet til ende.

Et dukkehjem foregår desuden i juledagene - den hyggeligste og mest familieorienterede tid på året. Dette valg af tidspunkt har to funktioner: Dels udgør den hyggelige juletid i stigende grad en kontrast til den frygt og mangel på harmoni, der vokser igennem skuespillet, og dels understreger det for os det chokerende i, at Nora vælger at forlade mand og børn til slut.

Klimakset og vendepunktet ændrer alt for Nora og Helmer

Både klimaks og vendepunkt kommer forholdsvis se...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind