[22]

Videnskabs­teori

I dette kompendie kan du læse om videnskabsteori. Kompendiet er især skrevet til at hjælpe dig, når du skal skrive eller forsvare en større skriftlig opgave. Du kan dog også bruge kompendiet, hvis du har et forløb om videnskabsteori i fx Filosofi. 

Du kan få et generelt indblik i basal videnskabsteori og læse om, hvad en videnskabelig metode er. Derefter kan du læse om de metoder, som bliver anvendt på forskellige fakulteter og indenfor specifikke fag. Vi beskriver også en række videnskabsteoretiske begrebspar, som kan være nyttige at kende, når du skal forklare dit metodevalg. I slutningen af kompendiet beskriver vi forskellige videnskabsteoretiske tilgange og de teoretikere, som forbindes med dem.  

Her kan du læse et uddrag fra vores kompendie:

De tre fakulteter (naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab) og de utallige fag, som hvert fakultet indeholder, har traditionelt været forbundet med nogle bestemte faglige metoder. Hvis man fx beskæftiger sig med naturvidenskab, så vil det være næsten umuligt at komme uden om den hypotetisk-deduktive metode, mens den hermeneutiske metode spiller en enorm rolle i mange humanistiske fag. 

Det er dog vigtigt at forstå, at der ikke er tale om en fuldstændig skarp opdeling. Dels kan flere af metoderne godt anvendes på tværs af forskellige fag eller fakulteter. Og dels findes der fag, som i sig selv eksisterer lidt på grænsen mellem de forskellige fakulteter, og dermed kan anvende forskellige typer af metoder. Et fag som Psykologi har fx både naturvidenskabelige, humanistiske og samfundsvidenskabelige elementer, selvom det normalt placeres under humaniora. Selv klart humanistiske fag som Dansk og Engelsk rummer visse samfundsvidenskabelige elementer, fordi samfundsforhold i de relevante lande er en del af kernestoffet. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Videnskabsteori

[22]
Bedømmelser
 • 14-06-2023
  Givet af 3.g'er på STX
  jeg savner metoder indenfor humanistiske fag
 • 11-04-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 17-02-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 05-06-2023
  Givet af 3.g'er på STX