Den videnskabelige basismodel

Den videnskabelige basismodel er lavet til projektarbejde på gymnasiet som fx SRP, SOP, SRO eller DHO. Her viser vi dig, hvordan du kan bruge modellen til planlægning af et projekt og til forberedelse til mundtlig eksamen.

Basismodellen består af fire spørgsmål

Modellen tager udgangspunkt i det emne, du gerne vil undersøge, og ser på hvilke spørgsmål, der kan være relevante at stille. Bagefter ser den på de undersøgelsesmetoder, du har til rådighed helt generelt.

Den lægger altså ikke op til at låse dig fast på bestemte fag og faglige metoder lige fra starten. Det kan være en fordel, fordi det sørger for, at du arbejder med fokus på dit emne, hvilket kan gøre det lettere for dig at lave et meningsfuldt og sammenhængende projekt.

Modellen består helt simpelt af fire overordnede spørgsmål, som kan handler om dit konkrete projekt:

  1. Hvad er dit spørgsmål?
  2. Hvordan vil du svare på det?
  3. Hvorfor kan du besvare dit spørgsmål på den måde?
  4. Hvad er styrker og svagheder ved din fremgangsmåde?

Hvad er dit spørgsmål?

Når du skal vælge emne og lave problemformulering til et projekt, så er det afgørende at du har fokus på, hvad du egentlig vil undersøge. Hvad er det, du spørger om?

Det kan godt være svært at formulere helt præcist, selvom du har skudt dig ind et interessant emne. Men nogle gode hjælpespørgsmål er disse: Er det relevant fagligt eller samfundsmæssigt? Er det interessant for mig at arbejde med? Er det klart formuleret? Er det muligt at undersøge? Vil det være realistisk at nå inden for den afsatte tid?

Hvordan vil du svare på det?

Når du har ind...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind