Hvad er videnskab?

Videnskabelige grundtræk

Videnskab har to vigtige træk, som gælder for al slags videnskab, uanset om det er samfundsvidenskaberne, naturvidenskaberne eller de humanistiske videnskaber. 

For det første kan videnskab karakteriseres som en søgen efter sandheden. Man stræber altså i videnskaben mod erkendelse (forståelse), om det så er inden for natur, kultur eller samfund.

For det andet er det sådan, at videnskab bevæger sig fremad i sin søgen. At den bevæger sig fremad, betyder på den ene side, at videnskab hele tiden forsøger at tilføre ny viden til det, vi allerede ved. Det kaldes også, at videnskaben er kumulativ – den opsamler mere og mere viden. Bevægelsen fremad betyder også, at videnskaben også forkaster tidligere viden, hvis den viser sig at være uholdbar. 

Jorden befinder sig ikke længere i centrum af universet, sygdomme kan ikke kureres med kviksølvdampe, livet er ikke skabt på et par dage, men over millioner af år, og den globale opvarmning er ikke tilfældige temperaturforandringer, men resultatet af menneskets aktiviteter.

Når videnskaben på samme tid søger sandheden og bevæger sig fremad, fører det til et paradoks. For kan vi nogensinde vide, at vi har opnået den dybere sandhed om verden? Vi kan nemlig aldrig med sikkerhed vide om de videnskabelige sandheder, vi finder frem til, senere hen vil vise sig ikke at passe.

Vores videnskabelige sandheder er således måske foreløbige eller provisoriske, som det o...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind